pasta z fasoli

Pasta z fasoli to idealna propozycja, gdy masz dość serków, dżemów, pasztetów i innych smarowideł, albo po prostu potrzebujesz odmiany na swojej kanapce. Przyrządzisz ją łatwo i szybko. Możesz ją zrobić, gdy zostanie Ci nieco fasoli z gotowania różnych potraw, ale równie dobrze możesz pastę przyrządzić z fasolki z puszki. Pasta najlepiej smakuje podawana w temperaturze pokojowej, zatem jeśli przechowujesz ją w lodówce wyjmij odpowiednio wcześniej i pozostaw na wierzchu.

 

PASTA Z FASOLI

SKŁADNIKI:

  • puszka białej fasolki;
  • 1 czerwona papryczka chili;
  • 1 ząbek czosnku;
  • natka pietruszki;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet balsamiczny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: puszka białej fasolki, 1 czerwona papryczka chili, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, oliwa extra vergine, ocet balsamiczny.

Pasta z fasoli

 

2. Fasolkę wyjmij z puszki, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i bardzo dobrze odsącz. Następnie przełóż do miski i zgnieć widelcem na pastę. Wlej 1-2 łyżeczki oliwy.

Pasta z fasoli

 

3. Do fasolki wlej 1-2 łyżeczki octu balsamicznego (według uznania – oliwy i octu balsamicznego dolewaj stopniowo; zawsze możesz dolać, a jak przelejesz będzie niesmacznie).

Pasta z fasoli

 

4. Do fasolki dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz (jeżeli papryczka Ci nie wystarcza…).

Pasta z fasoli

 

5. Wymieszaj dobrze składniki na gładką pastę – w razie konieczności dopraw jeszcze oliwą, octem, solą. Pasta z fasoli jest gotowa.

Pasta z fasoli

 

6. Pasta doskonale smakuje na ciepłej grzance lub toście. Przygotuj swoje ulubione pieczywo.

Pasta z fasoli

 

7. Na ciepłe pieczywo nałóż pastę o temperaturze pokojowej. Skrop kanapkę odrobiną oliwy i posyp ziarnami słonecznika (jeszcze lepiej, gdy je wcześniej podprażysz…), ewentualnie udekoruj kiełkami. Pasta z fasoli – szybko, łatwo, smacznie.

Pasta z fasoli

Z fasoli dobra będzie również grecka FASOLADA – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *