Pasta z bobu to nieodłączny element kuchni … kreteńskiej. Wiem, że dla większości z Was jest to zaskoczeniem, ale nawet powierzchowne zapoznanie się z tradycyjną (a nie turystyczną) kuchnią Krety może zadziwić. Tak, Kreteńczycy uwielbiają strączkowe; w zimie jadają je w postaci zawiesistych dań, latem w sałatkach. Ta pasta z bobu może nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale jest to ogólna przypadłość roślin strączkowych.

Duża zawartość białka, no a przede wszystkim smak tej pasty zaskoczy wielu z Was – pasta jest znakomitym dodatkiem do kanapek, oczywiście obłożonych dodatkowo odrobiną cebuli i skropionych kreteńską oliwą extra vergine. Z uwagi na fakt, że pasta z bobu zawiera surową cebulę ma ona krótki termin do spożycia – właściwie wytrzymuje maksymalnie do dnia następnego.

 

PASTA Z BOBU

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżego lub mrożonego bobu;
  • 1 nieduża cebula;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli 500 gramów świeżego lub mrożonego bobu, 1 nieduża cebula, sól, pieprz, oliwa extra vergine. Bób wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej osoloną, gorącą wodą i gotuj do miękkości.

 

2. Odcedź bób pozostawiając pół szklanki wody z jego gotowania.

 

3. Obierz bób z łupinek.

 

4. Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a obrany bób przełóż do miski malaksera. Pod ręką miej wodę z gotowania bobu.

 

5. Miksuj bób dolewając do niego tyle wody z jego gotowania, aby uzyskać gęstą, gładką masę.

 

6. Uzyskaną masę przelej do garnka (nie przejmuj się, jeżeli jest za rzadka – odparujesz ją za chwilkę na gazie) i dodaj startą cebulę – nie przesadź z jej ilością, bo pasta z bobu stanie się niejadalna.

 

7. Całość posól, popierz dość sporo i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, aż masa stężeje, a nadmiar wody odparuje.

 

8. Na koniec wlej do masy łyżkę jak najlepszej oliwy extra vergine, zamieszaj i pozostaw masę do przestygnięcia.

 

9. Nadmiar pasty z bobu możesz przechować do dnia następnego w lodówce, ale wyjmij ją około godziny przed jej konsumpcją.

 

10. Pasta z bobu znakomicie smakuje w temperaturze pokojowej podana z pieczywem, cebulą i oliwą extra vergine.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *