Pasta z bobu receptura z Grecji

Pasta z bobu świetnie nadaje się jako smarowidło do pieczywa. Przygotowuje się ją ze zmiażdżonego ugotowanego bobu z dodatkiem startej cebuli i oliwy extra vergine.

Pasta z bobu świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Przygotowuje się ją ze zmiażdżonego ugotowanego bobu z dodatkiem startej cebuli i oliwy extra vergine. Pasta z bobu to nieodłączny element kuchni kreteńskiej. Wiem, że dla większości może to być zaskoczeniem, ale nawet powierzchowne zapoznanie się z tradycyjną (a nie turystyczną) kuchnią Krety może zadziwić. Ta pasta może nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale jest to ogólna przypadłość roślin strączkowych. Pasta z bobu jest znakomitym dodatkiem do kanapek, oczywiście obłożonych dodatkowo odrobiną cebuli i skropionych kreteńską oliwą extra vergine. Z uwagi na fakt, że zawiera surową cebulę ma ona krótki termin do spożycia. Właściwie wytrzymuje maksymalnie do dnia następnego.

Składniki

500 gramów świeżego lub mrożonego bobu;
1 nieduża cebula;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Pasta z bobu przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 500 gramów świeżego lub mrożonego bobu, 1 niedużą cebulę, sól, pieprz, oliwę extra vergine. Bób wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej osoloną, gorącą wodą i gotuj do miękkości. Odcedź bób pozostawiając pół szklanki wody z jego gotowania. Obierz bób z łupinek. Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a obrany bób przełóż do miski malaksera. Pod ręką miej wodę z gotowania bobu. Miksuj bób dolewając do niego tyle wody z jego gotowania, aby uzyskać gęstą, gładką masę.

Uzyskaną masę przelej do garnka (nie przejmuj się, jeżeli jest za rzadka, odparujesz ją za chwilkę na gazie) i dodaj startą cebulę, nie przesadź z jej ilością, bo pasta z bobu stanie się niejadalna.

Całość posól, popieprz dość sporo i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, aż masa stężeje, a nadmiar wody odparuje. Na koniec wlej do masy łyżkę jak najlepszej oliwy extra vergine, zamieszaj i pozostaw masę do przestygnięcia. Nadmiar pasty możesz przechować do dnia następnego w lodówce, ale wyjmij ją około godziny przed jej konsumpcją.

Znakomicie smakuje w temperaturze pokojowej podana z pieczywem, cebulą i oliwą extra vergine.


Zobacz ciekawy przepis na pierogi z bobem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *