pasta z awokado

Pasta z awokado jest niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi świeżej kolendry, kwaskowa od soku z limonki, bądź cytryny i lekko czosnkowa. Prawdziwa feeria smaków, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu ona „podejdzie”. Warto jednak spróbować, ponieważ podstawą pasty jest jeden z najzdrowszych owoców, czyli awokado; amatorów awokado zachęcać przecież nie muszę. Tak naprawdę pasta z awokado znakomicie pasuje do wielu rzeczy. Można ją podawać z wędzonym łososiem, jako dip do wielu dań, ale również jako pastę kanapkową – i taką wersję proponuję tym razem.

 

PASTA Z AWOKADO

SKŁADNIKI:

  • 1 awokado;
  • 1 cytryna;
  • 1 ząbek czosnku;
  • garść świeżej kolendry;
  • oliwa extra vergin;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Najważniejszy składnik, czyli awokado, musi być miękkie. Miękkość awokado najlepiej zbadać obejmując je całą dłonią i lekko ściskając. Jeżeli ugina się pod całą dłonią to znaczy, że jest OK. Oczywiście można kupić odmianę HAAS, która jest bodaj najlepsza na rynku i miękka jak należy już w momencie zakupu.

 

2. Awokado przekrój wzdłuż w połowie, złap dwoma rękami, przekręć górę i dół w przeciwne strony i rozdziel na połowę. Duży nóż wbij w pestkę, przekręć ją i wyjmij. Jeżeli Twoje awokado ma ciemne fragmenty pozbądź się ich.

 

3. Awokado wyjmij ze skórek i przełóż do miseczki. Przygotuj cytrynę lub limonkę (ich smak różni się od siebie – wybierz to, co lubisz), świeżą kolendrę (alternatywnie natkę pietruszki, ale to już nie o samo…), ząbek czosnku.

 

4. Awokado skrop sokiem z cytryny lub limonki, dodaj zmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Ugnieć wszystko widelcem i wymieszaj.

 

5. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżeczki oliwy extra vergin – oliwa poprawi „gładkość” pasty i doda jej smaku, ale nie dodawaj jej za dużo, bo pasta będzie zbyt tłusta (awokado samo w sobie zawiera już sporo tłuszczy).

 

6. Do pasty dodaj garstkę posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki. Wymieszaj całość dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku – pasta winna być lekko pikantna, cytrynowa, z lekkim wyczuciem czosnku i kolendry.

 

7. Pasta z awokado smakuje znakomicie podana z wieloziarnistym, ciemnym pieczywem lub dowolnym pieczywem z dodatkiem np. kiełków lub pestek dyni lub słonecznika.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *