Pasta serowa z szynką to błyskawiczny do przygotowania dodatek do pieczywa, choć szczerze mówiąc już w trakcie jej przygotowania wskutek kolejnych „prób smaku” bez pieczywa pasty ubywa niemiłosiernie… Zastosowanie serka homogenizowanego powoduje, że pasta nie jest sucha, dzięki czemu można ją jeść z powodzeniem właśnie również bez pieczywa. Od Was zależą proporcje użytych składników i rodzaj użytej wędliny. Właściwie za każdym razem możecie użyć zupełnie innej wędliny, dzięki czemu uzyskacie za każdym razem nowy, równie ciekawy smak. Ja referuję szynkę gotowana i przepis właśnie z nią Wam przedstawiam.

 

PASTA SEROWA Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów naturalnego serka homogenizowanego;
  • 200 gramów szynki gotowanej;
  • pęczek szczypiorku lub dymki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Serek wyjmij z opakowania i przełóż do miski, dodaj do niego posiekany pęczek szczypiorku. Jeżeli używasz dymki zamiast szczypiorku nie przeholuj, bo pasta będzie zbyt intensywna. Dymki daj po prostu znacznie mniej i tylko jej zieloną część.

 

3. Posiekaj bardzo drobno szynkę; oczywiście możesz „postawić” na większe kawałki, jeśli wolisz, ale ja uważam, że skoro to ma być pasta, to powinno sie ją móc „jako tako” rozsmarować na kanapce. Zbyt duże kawałki mogą to uniemożliwić – Ty jednak zawsze rób po swojemu 😉

 

4. Posiekaną szynkę dodaj do sera ze szczypiorkiem. Aby nieco podkręcić smak dodaj do pasty małą drobno posiekaną papryczkę chilli.

 

5. Pastę posól i popieprz – dopraw do smaku według własnego uznania.

 

6. Fajnie zrobiona pasta serowa z szynką nie powinna być sucha, za to dobrze, aby miała lekko pikantny smak. Można ją jeść do razu po jej przyrządzeniu.

 

7. Zaletą tej pasty jest możliwość natychmiastowego pochłonięcia kanapki z nią…

 

8. Aby pasta serowa z szynką smakowała najlepiej serwuj ją ze świeżym pieczywem – oczywiście takim, jakie lubisz…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *