pasta rybna z wędzonej belony,

Pasta rybna jest popularna w naszym kraju, a możliwości zastosowania ryb niezliczone. Belona to pyszna ryba bałtycka, nieco podobna w smaku do makreli. Świeża bywa dostępna jedynie w maju i czerwcu, natomiast wędzoną można dostać nawet i jesienią. Można ją jeść solo, ale ze względu na konsystencję mięsa idealnie nadaje się na pastę. Wystarczy dodać do niej gotowane jajka, szczypiorek i odrobinę śmietany; no i jak do każdej pasty rybnej – pasuje jedynie świeże, chrupiące pieczywo…

 

PASTA RYBNA Z WĘDZONEJ BELONY

SKŁADNIKI:

  • wędzona belona o wadze około 400 gramów;
  • szczypiorek,
  • 2 wiejskie jajka;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przyrządzenia tej prostej, acz niezwykle smacznej pasty kanapkowej wystarczą 400 gramowa wędzona belona, pęczek szczypiorku, dwa jajka i śmietana.

 

2. Na początku belonę należy pozbawić kręgosłupa i ości. Nie powinno być z tym problemu, bo… belona ma turkusowe ości…

 

3. Pozbawione ości mięso belony posiekaj bardzo drobno. Ugotuj jajka na twardo, następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj do jajek garść drobno posiekanego szczypiorku.

 

4. Jeżeli chcesz otrzymać bardzo gładką pastę posiekane mięso belony ugnieć dodatkowo szerokim nożem. Belona świetnie się do tego nadaje.

 

5. Do miski z jajkami i szczypiorkiem dodaj rybę oraz 1 kopiatą łyżkę kwaśnej 18 % gęstej śmietany i trochę pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę na gładką pastę. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż pasta rybna się przegryzie.

 

6. Pasta rybna z wędzonej belony idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Pasta winna być serwowana w temperaturze pokojowej.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *