pasta jaeczna

Pasta jajeczna najlepsza w smaku to taka, w której świetnie współgrają ze sobą odrobina majonezu, śmietany i ostrej musztardy. Świetnego smaku dodaje świeża odrobina cebuli lub dymki, w zależności od upodobań. Wreszcie dobra pasta jajeczna to taka przyrządzona dzień wcześniej. No i najważniejszy składnik, czyli jajka. Im świeższe, wiadomego pochodzenia, tym lepsze. Z pastą jajeczną mam zawsze ten sam problem. Ile bym jej nie przygotował znika w mgnieniu oka. Oto przedstawiam Wam swoją wersję tego popularnego smarowidła pozostając w nadziei, że i Wam zasmakuje…

 

PASTA JAJECZNA

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek, najlepiej takich prosto ze wsi;
  • 2 łyżeczki majonezu;
  • 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon;
  • połowa niedużej cebuli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka z zimną wodą włóż 6 wiejskich jajek. Gotuj jajka 9 minut od zagotowania się wody.

Pasta jajeczna

 

2. Przelej jajka zimną wodą, przestudź. Obierz ze skorupek, a następnie oddziel białka od żółtek.

Pasta jajeczna

 

3. Białka jajek posiekaj bardzo drobno.

Pasta jajeczna

 

4. Żółtka jajek przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem.

Pasta jajeczna

 

5. Do żółtek dodaj: 1 łyżeczkę majonezu, 1 kopiatą łyżkę kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy Dijon lub innej, ostrej. Posól, popierz i wymieszaj dobrze. Masa powinna być jednolita.

Pasta jajeczna

 

6. Do pasty dodaj posiekane wcześniej białka jajek oraz połowę drobno posiekanej cebuli. Ponownie wymieszaj całość.

Pasta jajeczna

 

7. Spróbuj, i jeżeli trzeba, dodaj jeszcze śmietany, bądź musztardy, soli i pieprzu. Wymieszaj. Przykryj folią spożywczą (lub przełóż do zgrabnej kamionki z przykrywką…) i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby składniki połączyły się dokładnie, a pasta „przegryzła się”. Pasta jajeczna  znakomicie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Pasta jajeczna

Spróbuj również JAJKA FASZEROWANE – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

3 thoughts on “PASTA JAJECZNA przepis tradycyjny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *