pasta alla Norma

Pasta alla Norma to na wskroś sycylijskie danie wspaniale ukazujące prostotę i wspaniały smak kuchni tej największej wyspy na Morzu Śródziemnym. Makaron casarecce, pachnące słońcem słodkie pomidory i bakłażan. Oto kwintesencja prostoty i dobrego smaku. Oczywiście możesz użyć innego makaronu, np. penne. Dla podkreślenia oryginalności dania należy zastosować sezonowaną, soloną, twardą ricottę (do dostania we włoskich delikatesach). Jeśli nie macie użyjcie pecorino lub parmezanu. Też będzie pysznie.

 

PASTA ALLA NORMA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu casarecce;
  • 1 spory bakłażan;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ser ricotta stagionata;
  • świeża bazylia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 250 gramów makaronu casarecce (możesz użyć penne, jeżeli wolisz), 1 spory bakłażan, puszka pomidorów bez skóry, 2 ząbki czosnku, ser ricotta stagionata, świeża bazylia.

 

2. Bakłażana pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry, ułóż w durszlaku warstwami posypując każdą z nich grubą solą morską. Całość odstaw na godzinę, aż bakłażan wypuści wodę z goryczką.

 

3. Aby przygotować sos pomidorowy wyłóż z puszki pomidory, obierz czosnek, zerwij garść liści bazylii.

 

4. Na średnio rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i smaż go 30 sekund ciągle mieszając. Następnie dodaj pomidory i bazylię. Duś na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. W trakcie duszenia dopraw solą i pieprzem.

 

5. Plastry bakłażana osusz dobrze z nadmiaru wody za pomocą ręczników papierowych.

 

6. Odłóż na bok 3 plastry bakłażana (po 1 na osobę), a pozostałe pokrój z podłużne słupki.

 

7. W garnku rozgrzej oliwę i usmaż na złoto „chipsy” bakłażanowe.

 

8. Usmaż tak samo 3 plastry bakłażana. Wszystkie kawałki bakłażana osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

9. Do wrzącej, dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według opisu na opakowaniu.

 

10. Do zredukowanego sosu pomidorowego wrzuć 3/4 „chipsów” bakłażanowych. Zamieszaj (pozostałe 1/4 użyjesz pod koniec przygotowania dania).

 

11. Zetrzyj na tarce garść ricotty, a do małej salaterki przełóż 1 kopiatą łyżkę sosu pomidorowego.

 

12. Na patelnię z sosem pomidorowym wrzuć odcedzony makaron.

 

13. Dodaj startą ricottę, liście bazylii oraz pozostałą część „chipsów” bakłażanowych. Dolej nieco wody z gotowania makaronu. Zamieszaj. Pasta alla Norma stała się właśnie niezwykle aromatyczna 🙂

 

14. Przełóż makaron na talerz. Na wierzch wyłóż plaster smażonego bakłażana, a na nim rozsmaruj łyżeczkę sosu pomidorowego z salaterki.

 

15. Udekoruj danie liśćmi bazylii i posyp drobno startą ricottą. Pasta alla Norma gotowa. Coś niepowtarzalnego.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *