pasta alla Norma

Pasta alla Norma to na wskroś sycylijskie danie wspaniale ukazujące prostotę i wspaniały smak kuchni tej największej wyspy na Morzu Śródziemnym. Makaron casarecce, pachnące słońcem słodkie pomidory i bakłażan. Oto kwintesencja prostoty i dobrego smaku. Oczywiście możesz użyć innego makaronu, np. penne. Dla podkreślenia oryginalności dania należy zastosować sezonowaną, soloną, twardą ricottę (do dostania we włoskich delikatesach). Jeśli nie macie użyjcie pecorino lub parmezanu. Też będzie pysznie.

 

PASTA ALLA NORMA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu casarecce;
  • 1 spory bakłażan;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ser ricotta stagionata;
  • świeża bazylia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 250 gramów makaronu casarecce (możesz użyć penne, jeżeli wolisz), 1 spory bakłażan, puszka pomidorów bez skóry, 2 ząbki czosnku, ser ricotta stagionata, świeża bazylia.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

2. Bakłażana pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry, ułóż w durszlaku warstwami posypując każdą z nich grubą solą morską. Całość odstaw na godzinę, aż bakłażan wypuści wodę z goryczką.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

3. Aby przygotować sos pomidorowy wyłóż z puszki pomidory, obierz czosnek, zerwij garść liści bazylii.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

4. Na średnio rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i smaż go 30 sekund ciągle mieszając. Następnie dodaj pomidory i bazylię. Duś na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. W trakcie duszenia dopraw solą i pieprzem.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

5. Plastry bakłażana osusz dobrze z nadmiaru wody za pomocą ręczników papierowych.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

6. Odłóż na bok 3 plastry bakłażana (po 1 na osobę), a pozostałe pokrój z podłużne słupki.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

7. W garnku rozgrzej oliwę i usmaż na złoto „chipsy” bakłażanowe.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

8. Usmaż tak samo 3 plastry bakłażana. Wszystkie kawałki bakłażana osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

9. Do wrzącej, dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według opisu na opakowaniu.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

10. Do zredukowanego sosu pomidorowego wrzuć 3/4 „chipsów” bakłażanowych. Zamieszaj (pozostałe 1/4 użyjesz pod koniec przygotowania dania).

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

11. Zetrzyj na tarce garść ricotty, a do małej salaterki przełóż 1 kopiatą łyżkę sosu pomidorowego.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

12. Na patelnię z sosem pomidorowym wrzuć odcedzony makaron.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

13. Dodaj startą ricottę, liście bazylii oraz pozostałą część „chipsów” bakłażanowych. Dolej nieco wody z gotowania makaronu. Zamieszaj. Pasta alla Norma stała się właśnie niezwykle aromatyczna 🙂

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

14. Przełóż makaron na talerz. Na wierzch wyłóż plaster smażonego bakłażana, a na nim rozsmaruj łyżeczkę sosu pomidorowego z salaterki.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

 

15. Udekoruj danie liśćmi bazylii i posyp drobno startą ricottą. Pasta alla Norma gotowa. Coś niepowtarzalnego.

PASTA ALLA NORMA danie z Sycylii

A może BAKŁAŻAN PIECZONY? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *