PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

Parzybroda czyli kapuśniak z białej kapusty to dość osobliwa zupa. Nie jest tutaj charakterystycznym zastosowanie białej kapusty, ale białej kapusty słodkiej, nie kiszonej. W dodatku kapusta ta posiekana winna być w dość duże kawałki i podawana gorąca. Zajadana w długie, zimne jesienne wieczory jest sycąca, aromatyczna, mocno kminkowa, z dodatkiem wędzonki (lub bez w zależności od preferencji). A zajadana łapczywie i ze smakiem kapusta z łyżki spada prosto na brodę i parzy ją niemiłosiernie… Brzmi znajomo? Coś w rodzaju sparzonego podniebienia przy gotowaniu zupy… Zapraszam na rewelacyjną parzybrodę – zupę prosto ze Śląska, ale i Beskidów.

 

PARZYBRODA

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów białej kapusty;
  • żeberko wędzone o wadze około 300 gramów;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 2 nieduże marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • kawałek selera;
  • cebula;
  • 2 łyżki kminku w ziarenkach;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziarenek ziela angielskiego;
  • nieduża laska świeżego chrzanu (opcja);
  • pieprz w ziarenkach;
  • mały kawałek kiełbasy zwyczajnej (opcja);
  • smalec wieprzowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

2. Pietruszkę, seler i 1 marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

3. Do garnka włóż opłukane żeberko i wlej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj 1 łyżeczkę pieprzu w ziarenkach, 1 łyżeczkę ziaren kminku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, obraną połowę laskę chrzanu oraz wcześniej przygotowane warzywa korzeniowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 45 minut na wolnym ogniu.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

4. Dodając kminek, który jest niezwykle istotny w tej zupie, warto go najpierw rozetrzeć w moździerzu, aby uwolnić jego aromat. Parzybroda to nie tylko kapuśniak, ale również wyraźny smak kminku.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

5. W trakcie gotowania wywaru spróbuj go; jeżeli kminek nie jest wyczuwalny dodaj go jeszcze trochę.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

6. Po wskazanym wyżej czasie wyjmij wszystkie składniki z wywaru. Gdy żeberka  są nadal zbyt twarde gotuj je dalej, ale już bez warzyw. Do miękkości.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

7. W międzyczasie poszatkuj dość grubo białą kapustę, zetrzyj na grubych oczkach tarki obraną niedużą marchewkę, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

8. Gdy żeberka są już miękkie wyjmij je z wywaru i pozostaw, aby nieco przestygły. Wywar dokładnie przecedź przez gazę i wstaw z powrotem na gaz. Wrzuć do niego kapustę, startą marchewkę i pokrojone ziemniaki.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

9. Dodaj 1 łyżkę kminku w ziarenkach oraz drugą połowę laski chrzanu i gotuj wszystko na średnim ogniu 10-15 minut (kapusta i ziemniaki muszą zmięknąć).

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

10. Mięso z ugotowanego żeberka oddzieli od kości i pokrój w małe kawałki. Jeżeli dodajesz również kiełbasę pokrój ją w podobną kosteczkę.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

11. Na patelni rozpuść 1 łyżkę smalcu wieprzowego i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę; zrumień ją lekko. Wsyp na patelnię 1 kopiatą łyżkę mąki i mieszając przesmaż ją na jasno.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

12. Wlej chochelkę zupy na patelnię i dokładnie wszystko wymieszaj. Po chwili zasmażka powinna być jednolita, bez grudek, gęsta.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

13. Do zupy wrzuć pokrojone, mięso i kiełbasę oraz wlej zasmażkę. Dopraw do smaku w razie konieczności.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

 

14. Parzybroda najlepiej smakuje podana gorąca, bo tylko wtedy masz „gwarancję” poparzenia sobie brody spadającą z łyżki kapustą. Kromka wiejskiego chleba jest zatem znakomitym dodatkiem – świetnie wyciera się nią poparzoną brodę.

PARZYBRODA kapuśniak z białej kapusty

Dowiedz się, jak zrobić najprawdziwszą KWAŚNICĘ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *