paprykarz z ziemniaków z boczniakami

Paprykarz z ziemniaków ze świeżymi boczniakami to danie z rodowodem węgierskim. Paprykarz sam w sobie to węgierskie danie, w myśl którego zwykle białe mięso lub ryby dusi się w krótkim sosie z dodatkiem mielonej, słodkiej papryki, na końcu doprawiane śmietaną. Dzisiaj proponuję paprykarz nieco inny, bezmięsny, z ziemniaków z boczniakami. Jest równie pyszny, jak jego mięsny odpowiednik, o czym decyduje użycie niewielkiej ilości aromatycznej słoniny z mangalicy. Przygotowany według tego przepisu paprykarz z ziemniaków z boczniakami jest naprawdę godny uwagi.

 

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów ziemniaków,;
  • 250 gramów boczniaków;
  • 1 duża cebula;
  • mielona, słodka papryka;
  • mały kawałek wędzonej słoniny;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • szczypiorek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 500 gramów ziemniaków, 250 gramów boczniaków, 1 duża cebula, mielona, słodka papryka, mały kawałek wędzonej słoniny.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

2. Boczniaki umyj, osusz i pokrój w duże kawałki.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

3. Wędzona słonina (najlepiej z mangalicy) nadaje paprykarzom niewiarygodnego smaku. Ja dodaję jej zawsze, ale Ty, jeżeli chcesz odchudzić danie, może ją pominąć i zastąpić olejem. Według mnie jednak około 30-40 gramów wędzonej słoniny nikomu nie zaszkodzi.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

4. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w półcentymetrowe plastry i umyj.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

5. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kosteczkę słoninę, a gdy się lekko wytopi wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

6. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki, wymieszaj, aby tłuszcz połączył się z papryką i połóż z powrotem na gaz.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

7. Dodaj ziemniaki, boczniaki, wlej szklankę wody. Posól, popieprz, przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko około 20 minut.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

8. Gdy ziemniaki są miękkie dopraw danie do smaku w razie konieczności (ja zwykle dosypuję jeszcze mielonej papryki). Paprykarz z ziemniaków i boczniaków jest już prawie gotowy.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

9. Na patelnię wrzuć garść posiekanego szczypiorku. W szklance rozpuść łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, a następnie dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Wymieszaj wszystko, dolej nieco płynu z paprykarzu, zahartuj i przelej zawartość szklanki do paprykarzu.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

 

10. Paprykarz z ziemniaków podawaj ozdobiony kleksem śmietany, posypany szczypiorkiem i mieloną, słodką papryką.

PAPRYKARZ Z ZIEMNIAKÓW z boczniakami

Co powiesz na PAPRYKARZ z JESIOTRA? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *