Paprykarz z kurczaka w węgierskim stylu

Paprykarz z kurczaka przyrządziłem z piersi kurczaka pokrojonej w kostkę, a następnie dusiłem go krótko razem z cebulą, papryką i pomidorami i na koniec doprawiłem kwaśną śmietaną.

Paprykarz z kurczaka to węgierskie danie, w którym drobiowe mięso dusi się w dość krótkim sosie z dodatkiem mielonej papryki, a na końcu doprawia śmietaną. Paprykarz może też być przygotowywany z ryb, wizytówką Węgier jest przecież np. paprykarz z suma. A z czym taki paprykarz podać? To zależy tylko i wyłącznie od Twojej inwencji. Na Węgrzech zapewne z galuszkami, czyli małymi kluseczkami, ale ujmy Ci nie przyniesie, gdy podasz go z makaronem, tak jak ja to czynię.

Składniki

pierś z kurczaka o wadze około 200 gramów;
2 dojrzałe pomidory;
1 duża biała papryka;
1 duża cebula;
smalec wieprzowy;
mielona, słodka papryka;
mielona, ostra papryka;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na paprykarz z kurczaka

Do przygotowania paprykarzu z drobiu będziesz potrzebować piersi z kurczaka o wadze około 200 gramów pokrojonej w niedużą kostkę. Ponadto potrzebne są 2 dojrzałe pomidory pozbawione skóry i pokrojone w kosteczkę, 1 duża biała papryka pokrojona w niedużą kostkę, a także 1 duża cebula również pokrojona w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu wieprzowego (najlepiej z mangalicy, jeśli masz taką możliwość) i wrzuć cebulę. Gdy ta się zeszkli wrzuć posolone i popieprzone mięso. Smaż kurczaka na mocnym ogniu 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.

Zgaś gaz pod patelnią i skrop ją odrobiną zimnej wody, aby przerwać smażenie. To ważne, w przeciwnym razie papryka się przypali i całe danie będzie gorzkie. Teraz wsyp na patelnię 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj dokładnie mięso z papryką i zapal ponownie gaz pod patelnią. Smaż całość maksymalnie kilkadziesiąt sekund, aż poczujesz intensywniejszy zapach papryki. Natychmiast wlej 1-2 chochelki gorącej wody na patelnię i wymieszaj wszystko, aby uzyskać gładki sos paprykowy.

Zawartość patelni przelej do garnka. Dodatkowo wlej do garnka szklankę gorącej wody. Dodaj również 1 łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki, szczyptę mielonej ostrej papryki oraz sól do smaku. Do garnka włóż teraz pokrojoną białą paprykę, a także pokrojone pomidory. Całość zamieszaj, uzupełnij gorącą wodą, jeśli danie w Twoim odczuciu jest za gęste i duś wszystko 15 minut na średnim ogniu.

Porada-> w przeciwieństwie do gulaszy paprykarz zawsze winien być na końcu zabielony kwaśną śmietaną.

Gdy mięso jest już miękkie, a papryka wciąż pozostaje jędrna (a nie rozgotowana) dopraw danie w razie potrzeby solą, ostrą i/lub słodką mielona papryką. W kubku rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody 1 kopiatą łyżeczkę mąki pszennej, a następnie dodaj do niej 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Wymieszaj, wlej chochelkę gorącego sosu z garnka, wymieszaj ponownie, aż uzyskasz gładki sos i wlej wszystko do garnka. Doprowadź paprykarz z kurczaka do wrzenia i duś na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.

Podawaj np. z makaronem posypanym białym serem (ach te znienawidzone smaki z dzieciństwa), oraz koniecznie kiszonkami. Na środku paprykarza koniecznie umieść kleks kwaśnej śmietany, a na nią daj szczyptę mielonej słodkiej papryki.


Wypróbuj niezwykły i unikatowy przepis na paprykarz z jesiotra. oraz niezwykły przepis na paprykarz z królika.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *