PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

Paprykarz z kurczaka to węgierskie danie, w myśl którego drobiowe mięso dusi się w dość krótkim sosie z dodatkiem papryki i pomidora oraz mielonej, słodkiej papryki, a na końcu doprawia kwaśną śmietaną. Paprykarz może też być przygotowywany z ryb; wizytówką Węgier jest przecież np. paprykarz z suma.  A z czym taki paprykarz podać? To zależy tylko i wyłącznie od Waszej inwencji. Na Węgrzech zapewne z galuszkami, czyli małymi kluseczkami, ale ujmy Wam nie przyniesie, gdy podacie go z makaronem, tak jak ja to czynię.

 

PAPRYKARZ Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka o wadze około 200 gramów;
  • 2 dojrzałe pomidory;
  • 1 duża biała papryka;
  • 1 duża cebula;
  • smalec wieprzowy;
  • mielona, słodka papryka;
  • mielona, ostra papryka;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: pierś z kurczaka o wadze około 200 gramów pokrojona w niedużą kostkę, 2 dojrzałe pomidory pozbawione skóry i pokrojone w kosteczkę, 1 duża biała papryka pokrojona w niedużą kostkę, 1 duża cebula również pokrojona w drobną kosteczkę.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu wieprzowego (najlepiej z mangalicy, jeżeli masz taką możliwość) i wrzuć cebulę. Gdy ta się zeszkli wrzuć posolone i popieprzone mięso. Smaż kurczaka na mocnym ogniu 2-3 minuty dosyć często mieszając.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

3. Zgaś gaz pod patelnią i skrop ją odrobiną zimnej wody, aby przerwać smażenie. To ważne, w przeciwnym razie papryka się przypali i całe danie będzie gorzkie. Wsyp na patelnię 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

4. Wymieszaj dokładnie mięso z papryką i zapal ponownie gaz pod patelnią. Smaż całość maksymalnie kilkadziesiąt sekund, aż poczujesz intensywniejszy zapach papryki.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

5. Natychmiast wlej 1-2 chochelki gorącej wody na patelnię i wymieszaj wszystko, aż uzyskasz gładki sos paprykowy.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

6. Zawartość patelni przelej do garnka.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

7. Dodatkowo wlej do garnka szklankę gorącej wody. Dodaj również 1 łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki, szczyptę mielonej ostrej papryki oraz sól do smaku.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

8. Do garnka włóż teraz pokrojoną białą paprykę.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

9. Dodaj także od razu pokrojone pomidory. Całość zamieszaj, uzupełnij gorącą wodą, jeżeli danie w Twoim odczuciu jest za gęste i duś wszystko 15 minut na średnim ogniu.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

10. Gdy mięso jest już miękkie, a papryka wciąż pozostaje jędrna (a nie rozgotowana) dopraw danie w razie potrzeby solą, ostrą i/lub słodką mielona papryką. W kubku rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody 1 kopiatą łyżkę mąki pszennej, a następnie dodaj do niej 2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany. Wymieszaj, wlej chochelkę gorącego sosu z garnka, wymieszaj ponownie, aż uzyskasz gładki sos i wlej wszystko do garnka.

UWAGA: W przeciwieństwie do gulaszy paprykarz zawsze winien być na końcu zabielony śmietaną.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

11. Doprowadź paprykarz z kurczaka do wrzenia i duś na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Ot i cała filozofia…

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

 

12. Paprykarz z kurczaka podawaj np. z makaronem posypanym białym serem (ach te znienawidzone smaki z dzieciństwa…), oraz koniecznie kiszonkami. Na środku paprykarza koniecznie umieść kleks kwaśnej śmietany, a nią daj szczyptę mielonej słodkiej papryki.

PAPRYKARZ Z KURCZAKA na węgierską modłę

Może zrobisz także PAPRYKARZ z JESIOTRA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *