Paprykarz z królika z boczniakami i szpinakiem

Paprykarz czyli kawałki z królika smażone, a następnie duszone z boczniakami i papryką w sosie paprykowym ze śmietaną.

Paprykarz z królika to bardzo delikatne danie i z powodzeniem może być daniem sezonowym. O ile królik dostępny jest cały rok to z warzywami, jak wiadomo jest różnie. Dlatego też uważam, że należy w tym daniu stosować tylko takie, które akurat występują, wtedy danie będzie najsmaczniejsze. Kiedy to danie przygotowywałem warzyw nie było za wiele, dlatego użyłem boczniaków, papryki i szpinaku. Wiosną i latem to od Twojej inwencji zależy, co do takiego paprykarzu dodasz. Bo królik oczywiście jest obowiązkowy.

Składniki

1 cały królik;
500 ml bulionu drobiowego;
200 gramów boczniaków;
1 czerwona papryka;
1 cebula;
200 gramów liści szpinaku;
1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
mąka pszenna;
masło;
oliwa;
100 ml słodkiej śmietanki;
sól, pieprz;

Przepis na paprykarz z królika

Królika podziel na kawałki, posól i popieprz. Na dużej patelni rozgrzej trochę masła i oliwy, królika zaś obtocz w mące, a jej nadmiar strzepnij. Królika smaż z każdej strony na dość mocnym ogniu, tak aby ładnie się zrumienił. Następnie zdejmij go z patelni, oddziel mięso od kości i pokrój je w niedużą kostkę.

Na patelnię, na której smażył się królik wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone boczniaki (z boczniaków odkrój wcześniej nóżki, są zbyt twarde i nie nadają si do duszenia) . Smaż całość kilka minut. Wrzuć na patelnię pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i smaż kolejne 3-4 minuty. Wsyp na patelnię łyżkę mielonej, słodkiej papryki.

Wlej na patelnię około 500 ml bulionu drobiowego, zamieszaj i przelej całość do garnka. Dodaj do paprykarzu pokrojone mięso królika i duś wszystko na małym ogniu 5 minut.

Paprykarz z królika sposób podania

Na koniec dodaj do paprykarzu z królika 200 gramów liści szpinaku i wlej około 100 ml słodkiej śmietanki. Dopraw danie w razie potrzeby np. słodką, mieloną papryką. Podawaj z kromką chleba lub ze swoim ulubionym dodatkiem (kasza, ryż, makaron, ziemniaki, kopytka).


Poznaj i koniecznie wypróbuj przepis na królik pieczony z warzywami lub na królik duszony w oliwie po kreteńsku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *