Paprykarz z królika to bardzo delikatne danie i z powodzeniem może być daniem sezonowym. O ile królik dostępny jest cały rok to z warzywami, jak wiadomo jest różnie. Dlatego też uważam, że należy w tym daniu stosować tylko takie, które akurat występują – wtedy danie będzie najsmaczniejsze. Kiedy to danie przygotowywałem warzyw nie było za wiele, dlatego użyłem boczniaków, papryki i szpinaku. Wiosną i latem to od Waszej inwencji zależy, co do takiego paprykarza dodacie. Bo królik oczywiście jest obowiązkowy…

 

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA

SKŁADNIKI:

  • 1 cały królik;
  • 500 ml bulionu drobiowego;
  • 200 gramów boczniaków;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cebula;
  • 200 gramów liści szpinaku;
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
  • mąka pszenna;
  • masło;
  • oliwa;
  • 100 ml słodkiej śmietanki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Królika podziel na kawałki, posól i popieprz.

 

2. Na dużej patelni rozgrzej trochę masła i oliwy, królika zaś obtocz w mące, a jej nadmiar strzepnij.

 

3. Królika smaż z każdej strony na dość mocnym ogniu, aby ładnie się zrumienił. Następnie zdejmij go z patelni, oddziel mięso od kości i pokrój je w niedużą kostkę.

 

4. Na patelnię, na której smażył się królik wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie wrzuć pokrojone boczniaki. Smaż całość kilka minut.

 

5. Wrzuć na patelnię pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i smaż kolejne 3-4 minuty.

 

6. Wsyp na patelnię łyżkę mielonej, słodkiej papryki.

 

7. Wlej na patelnię około 500 ml bulionu drobiowego, zamieszaj i przelej całość do garnka.

 

8. Dodaj do paprykarza pokrojone mięso królika i duś wszystko na małym ogniu 5 minut.

 

9. Na koniec dodaj do paprykarza 200 gramów liści szpinaku.

 

10. Wlej do paprykarza około 100 ml słodkiej śmietanki.

 

11. Dopraw danie w razie potrzeby np. słodką, mieloną papryką.

 

12. Paprykarz z królika z boczniakami podawaj z kromką chleba lub ze swoim ulubionym dodatkiem (kasza, ryż, makaron, ziemniaki, kopytka).


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *