PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

Paprykarz z królika to bardzo delikatne danie i z powodzeniem może być daniem sezonowym. O ile królik dostępny jest cały rok to z warzywami, jak wiadomo jest różnie. Dlatego też uważam, że należy w tym daniu stosować tylko takie, które akurat występują – wtedy danie będzie najsmaczniejsze. Kiedy to danie przygotowywałem warzyw nie było za wiele, dlatego użyłem boczniaków, papryki i szpinaku. Wiosną i latem to od Waszej inwencji zależy, co do takiego paprykarza dodacie. Bo królik oczywiście jest obowiązkowy…

 

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA

SKŁADNIKI:

  • 1 cały królik;
  • 500 ml bulionu drobiowego;
  • 200 gramów boczniaków;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cebula;
  • 200 gramów liści szpinaku;
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
  • mąka pszenna;
  • masło;
  • oliwa;
  • 100 ml słodkiej śmietanki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Królika podziel na kawałki, posól i popieprz.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

2. Na dużej patelni rozgrzej trochę masła i oliwy, królika zaś obtocz w mące, a jej nadmiar strzepnij.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

3. Królika smaż z każdej strony na dość mocnym ogniu, aby ładnie się zrumienił. Następnie zdejmij go z patelni, oddziel mięso od kości i pokrój je w niedużą kostkę.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

4. Na patelnię, na której smażył się królik wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie wrzuć pokrojone boczniaki. Smaż całość kilka minut.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

5. Wrzuć na patelnię pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i smaż kolejne 3-4 minuty.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

6. Wsyp na patelnię łyżkę mielonej, słodkiej papryki.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

7. Wlej na patelnię około 500 ml bulionu drobiowego, zamieszaj i przelej całość do garnka.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

8. Dodaj do paprykarza pokrojone mięso królika i duś wszystko na małym ogniu 5 minut.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

9. Na koniec dodaj do paprykarza 200 gramów liści szpinaku.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

10. Wlej do paprykarza około 100 ml słodkiej śmietanki.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

11. Dopraw danie w razie potrzeby np. słodką, mieloną papryką.

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

 

12. Paprykarz z królika z boczniakami podawaj z kromką chleba lub ze swoim ulubionym dodatkiem (kasza, ryż, makaron, ziemniaki, kopytka).

PAPRYKARZ Z KRÓLIKA z boczniakami

Spróbuj także PIECZONEGO KRÓLIKA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *