Paprykarz z jesiotra z papryką i boczniakami

Paprykarz z jesiotra to potrawka z duszonej papryki, boczniaków i kawałków jesiotra z dodatkiem dużej ilości mielonej papryki i paprykowanej kiełbasy oraz słoniny.

Paprykarz z jesiotra to potrawka z duszonej papryki, boczniaków i kawałków jesiotra z dodatkiem dużej ilości mielonej papryki i paprykowanej kiełbasy oraz słoniny. Ten paprykarz z jesiotra to bardzo lekkie, wiosenne, a nawet letnie węgierskie danie. Niech Cię nie zwiodą dodane do niego (jak zresztą chyba do każdego węgierskiego dania) słonina oraz węgierska kiełbasa paprykowana. Te składniki, dodane z umiarem, stanowią swego rodzaju bazę większości dań węgierskich. Nadają im koloru, ale przede wszystkim smaku. Uwierz, danie jest wspaniałe i delikatne. A smaku na co niemiara.

Składniki

400 gramów fileta z jesiotra;
250 gramów boczniaków;
150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej lub chorizo;
mielona, słodka papryka;
2 nieduże zielone papryki;
dwie nieduże białe papryki;
dwa większe pomidory;
1 duża cebula;
1 plaster wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy);
gęsta, kwaśna śmietana;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Przepis na paprykarz z jesiotra

Ryba jest najważniejsza w tym daniu. Jesiotr to bardzo smaczna ryba, która nie ma w ogóle ości. Polecam ją szczególnie osobom, którym one przeszkadzają. Możesz kupić oczywiście filety z jesiotra, ale możesz kupić całą, świeżą rybę na łowisku i samemu ją sprawić. W tym drugim przypadku pamiętaj, że jesiotr ma sporo strat na mięsie, ma dużą głowę oraz sporo tego, czego się nie je, że się tak łagodnie wyrażę. Aby otrzymać 400 gramów fileta z jesiotra musisz kupić rybę o wadze ponad 1,5 kilograma.

Słoninę pokrój w drobną kosteczkę, podobnie zrób z cebulą. Kiełbasę obierz ze skóry i posiekaj byle jak. Papryki pozbaw nasion i pokrój w niedużą kostkę. Sparz pomidory i obierz je ze skóry, a następnie pokrój drobno. Posiekaj boczniaki, a rybę pokrój w większą kostkę.

Porada-> zamiast boczniaków do paprykarz z jesiotra możesz użyć pieczarek.

W garnku rozpuść 1 kopiatą łyżkę smalcu i wrzuć słoninę. Wytapiaj ją na wolnym ogniu, a następnie wrzuć cebulę. Podkręć gaz pod garnkiem, zeszklij cebulę, a następnie wrzuć obie papryki. Wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie wrzuć kiełbasę i smaż kolejne 2 minuty. Teraz wrzuć posiekane pomidory. Wlej do garnka około pół litra gorącego bulionu rybnego (np. zrobionego z pozostałości Twojego jesiotra) lub wody. Gęstość dania zależy od Twoich upodobań, ale im więcej wody, tym smak dania będzie mniej skoncentrowany. Mniej wody to większa gęstość dania. Najlepiej utrafić „w punkt”.  Włóż pokrojone boczniaki. Całość posól, popieprz i duś na wolnym ogniu 10 minut.

Po tym czasie wsyp posiekaną natkę pietruszki i dodaj pokrojonego jesiotra. Następnie wsyp 1 kopiatą łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Na koniec wlej do garnka 2 łyżki zahartowanej gęstej, kwaśnej śmietany. Zamieszaj, zagotuj.

Twój paprykarz z jesiotra jest gotowy. Przygotuj odpowiednio wcześniej dodatki do niego. Najlepiej drobne kluseczki zwane na Węgrzech galuszkami. Ale i inne dodatki dadzą radę. W moim przypadku był to bulgur gotowany z kurkumą, do którego na koniec dodałem biały i czarny sezam. Mało węgierskie? I co z tego.

Porada-> pokrojony w kostkę jesiotr nie wymaga gotowania. Wystarczy, że wrzucisz go do gotowego dania i pozostawisz na 5 minut.

Podawaj gorący lub w temperaturze pokojowej z Twoimi ulubionymi dodatkami, np. z galuszkami, ryżem, czy drobnym makaronem.


Przekonaj się, jak fantastycznie smakuje zupa rybna z krewetkami według mojego sprawdzonego przepisu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *