Paprykarz z cielęciny to moje ulubione danie z dzieciństwa. To danie jest pełne smaków, delikatne no i można je „zbudować” właściwie na raty. Może być przyrządzony wcześniej i np. zamrożony podobnie, jak młoda kapusta zasmażana. A mając gotowe jedno z dwu powyższych dań kolejne można po prostu zrobić na bieżąco. Oba te składniki łączę bowiem dopiero przed podaniem. Kapustę zasmażaną do tego dania lepiej przyrządzić z większą ilością sosu – dodanie go do paprykarzu znacznie podniesie walory smakowe całego dania.
PAPRYKARZ Z CIELĘCINY
SKŁADNIKI:
- 300 gramów łopatki albo karczku cielęcego;
- 50 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
- duża cebula;
- łyżka mielonej, słodkiej papryki;
- łyżeczka mąki pszennej;
- łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
- 100 gramów kaszy jaglanej;
- 2 chochle młodej kapusty zasmażanej;
- sól, pieprz;
PAPRYKARZ Z CIELĘCINY PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowym, odkrój nadmiar tłuszczu (ten grubszy; ten niewielki pozostaw dla smaku).
2. Potrzebne będą również plasterki szynki szwarcwaldzkiej, takiej mocno pachnącej dymem (około 50 gramów) oraz 1 duża cebula.
3. Cebulę i szynkę pokrój w drobną kosteczkę, mięso w kostkę wielkości, jaką lubisz. Mięso posól i popieprz.
4. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie delikatnie zrumień na niej szynkę i cebulę. Dodaj mięso i smaż na dość sporym ogniu kilka minut, aż mięso się lekko zrumieni.
5. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Zamieszaj, aby mięso wchłonęło paprykę, Wtedy wlej szklankę wrzącej wody, wstaw patelnię z powrotem na gaz i duś całość około 30 sekund.
6. Zawartość patelni przełóż do garnka; jeżeli uważasz, że jest za mało wody (a wolisz więcej sosu) dolej jeszcze nieco wrzątku. Posól lekko całość, dodaj nieco pieprzu i duś paprykarz na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, aż mięso zmięknie.
7. W szklance rozpuść łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj dobrze wszystko; zahartuj ją chochelką sosu z paprykarza i wlej do garnka. Zamieszaj, dopraw, jeżeli konieczne (np. słodką, mieloną papryką).
8. Drugim składnikiem dania jest młoda kapusta zasmażana. Jeżeli masz ją gotową dodaj „odpowiednią” ilość do paprykarza. Ile ? To zależy od Ciebie. W daniu powinien dominować smak paprykarzu, a kapusta i sos spod niej winien danie uzupełniać. Jeżeli nie masz gotowej kapusty jak ją przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>.
9. Ugotuj około 100 gramów kaszy jaglanej, będzie potrzebna do dania.
PAPRYKARZ Z CIELĘCINY Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Wyłóż na głęboki talerz nałóż kaszę jaglaną i dodaj paprykarz cielęcy połączony z młodą kapustą zasmażaną.
Przygotuj również GULASZ CIELĘCY – przepis <<TUTAJ>>.