paprykarz cielęcy z młodą kapustą

Paprykarz cielęcy to moje ulubione danie z dzieciństwa. To danie jest pełne smaków, delikatne no i można je „zbudować” właściwie na raty. Może być przyrządzony wcześniej i np. zamrożony podobnie, jak młoda kapusta zasmażana. A mając gotowe jedno z dwu powyższych dań kolejne można po prostu zrobić na bieżącą. Oba te składniki łączę bowiem dopiero przed podaniem. Kapustę zasmażaną do tego dania lepiej przyrządzić z większą ilością sosu – dodanie go do paprykarzu znacznie podniesie walory smakowe całego dania.

 

PAPRYKARZ CIELĘCY

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów łopatki albo karczku cielęcego;
  • 50 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka mąki pszennej;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 100 gramów kaszy jaglanej;
  • 2 chochle młodej kapusty zasmażanej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowym, odkrój nadmiar tłuszczu (ten grubszy; ten niewielki pozostaw dla smaku).

 

2. Potrzebne będą również plasterki szynki szwarcwaldzkiej, takiej mocno pachnącej dymem (około 50 gramów) oraz 1 duża cebula.

 

3. Cebulę i szynkę pokrój w drobną kosteczkę, mięso w kostkę wielkości, jaką lubisz. Mięso posól i popieprz.

 

4. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie delikatnie zrumień na niej szynkę i cebulę. Dodaj mięso i smaż na dość sporym ogniu kilka minut, aż mięso się lekko zrumieni.

 

5. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Zamieszaj, aby mięso wchłonęło paprykę, Wtedy wlej szklankę wrzącej wody, wstaw patelnię z powrotem na gaz i duś całość około 30 sekund.

 

6. Zawartość patelni przełóż do garnka; jeżeli uważasz, że jest za mało wody (a wolisz więcej sosu) dolej jeszcze nieco wrzątku. Posól lekko całość, dodaj nieco pieprzu i duś paprykarz na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, aż mięso zmięknie.

 

7. W szklance rozpuść łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj dobrze wszystko; zahartuj ją chochelką sosu z paprykarza i wlej do garnka. Zamieszaj, dopraw, jeżeli konieczne (np. słodką, mieloną papryką).

 

8. Drugim składnikiem dania jest młoda kapusta zasmażana. Jeżeli masz ją gotową dodaj „odpowiednią” ilość do paprykarza. Ile ? To zależy od Ciebie. W daniu powinien dominować smak paprykarzu, a kapusta i sos spod niej winien danie uzupełniać. Jeżeli nie masz gotowej kapusty na jak ją przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>.

 

9. Ugotuj około 100 gramów kaszy jaglanej; będzie potrzebna do dania.

 

10. Na głęboki talerz nałóż kaszę jaglaną i wlej paprykarz cielęcy połączony z młodą kapustą zasmażaną. Paprykarz cielęcy z młodą kapustą to danie kombinowane, ale genialne w smaku. Zapewniam Was wszystkich.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *