papryka pieczona po piemoncku

Papryka pieczona, na którą przepis przedstawiam to potrawa w klimacie północnych Włoszech. To naprawdę fantastyczna przekąska, zwłaszcza dla amatorów anchois. Jeżeli nie przepadasz za anchois spróbuj chociaż odrobinę tej przekąski, ponieważ sos, jaki wytwarza się w środku papryki podczas jej zapiekania z połączenia anchois, kaparów, oliwek i pomidorków koktajlowych oraz oliwy i masła czyni go wyjątkowym. Dodanie na koniec świeżych listków bazylii dodatkowo podnosi smak. Dzięki temu papryka pieczona po piemoncku to danie wręcz wykwintne, które nadaje się wspaniale jako przystawka na małe przyjęcie.


PAPRYKA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki czerwone;
  • kilka filecików anchois;
  • 1 łyżka kaparów;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • oliwki nadziewane lub takie, jak lubisz;
  • świeża bazylia;
  • oliwa extra vergine;
  • masło;

PAPRYKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 2 papryki czerwone, kilka filecików anchois, 1 łyżka kaparów, kilka pomidorków koktajlowych, oliwki nadziewane lub takie, jak lubisz, świeża bazylia i oliwa extra vergine. Kawałek masła również się przyda.

PAPRYKA PIECZONA po piemoncku

 

2. Papryki przekrój wzdłuż na pół, jak na zdjęciu.

PAPRYKA PIECZONA po piemoncku

 

3. Oczyść papryki z gniazd nasiennych i dokładnie wyczyść ich środki. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

PAPRYKA PIECZONA po piemoncku

 

4. Do każdej z połowy papryk nakładaj: fileciki anchois (1-2 sztuki, nie dawaj za dużo), przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, trochę kaparów, oliwki – tak, aby wypełnić papryki. Całość skrop oliwą i dodaj po małym kawałeczku masła. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

PAPRYKA PIECZONA po piemoncku


PAPRYKA PIECZONA PO PIEMONCKU

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na wierzchu na kilka minut. Serwuj z listkami świeżej bazylii.

PAPRYKA PIECZONA po piemoncku

Spróbuj również mojej PAPRYKI FASZEROWANEJ – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *