papryka pieczona po piemoncku

Papryka pieczona po piemoncku to potrawa w klimacie północnych Włoszech. To naprawdę fantastyczna przekąska, zwłaszcza dla amatorów anchois. Jeżeli nie przepadasz za anchois spróbuj chociaż odrobinę tej przekąski, ponieważ sos, jaki wytwarza się w środku papryki podczas jej zapiekania z połączenia anchois, kaparów, oliwek i pomidorków koktajlowych oraz oliwy i masła czyni go wyjątkowym. Dodanie na koniec świeżych listków bazylii dodatkowo podnosi smak. Dzięki temu papryka pieczona po piemoncku to danie wręcz wykwintne, które nadaje się wspaniale jako przystawka na małe przyjęcie.

 

PAPRYKA PIECZONA PO PIEMONCKU

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki czerwone;
  • kilka filecików anchois;
  • 1 łyżka kaparów;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • oliwki nadziewane lub takie, jak lubisz;
  • świeża bazylia;
  • oliwa extra vergine;
  • masło;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 2 papryki czerwone, kilka filecików anchois, 1 łyżka kaparów, kilka pomidorków koktajlowych, oliwki nadziewane lub takie, jak lubisz, świeża bazylia i oliwa extra vergine. Kawałek masła również się przyda.

 

2. Papryki przekrój wzdłuż na pół, jak na zdjęciu.

 

3. Oczyść papryki z gniazd nasiennych i dokładnie wyczyść ich środki. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

 

4. Do każdej z połowy papryk nakładaj: fileciki anchois (1-2 sztuki, nie dawaj za dużo), przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, trochę kaparów, oliwki – tak, aby wypełnić papryki. Całość skrop oliwą i dodaj po małym kawałeczku masła.

 

5. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na wierzchu na kilka minut – papryka pieczona po piemoncku powinna być podawana z listkami świeżej bazylii.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *