Papryka pieczona z anchois po piemoncku

Papryka pieczona po piemoncku to czerwona papryka przekrojona wzdłuż na połowę, wypełniona filetami anchois, kaparami i oliwkami, a następnie zapieczona.

Papryka pieczona po piemoncku to czerwona papryka przekrojona wzdłuż na połowę, wypełniona filetami anchois, kaparami i oliwkami, a następnie zapieczona. Papryka pieczona, na którą przepis przedstawiam to potrawa w klimacie północnych Włoch. To naprawdę fantastyczna przekąska, zwłaszcza dla amatorów anchois. Jeśli nie przepadasz za anchois spróbuj chociaż odrobinę tej przekąski. Sos, jaki wytwarza się w środku papryki podczas jej zapiekania czyni ją wyjątkową. Dodanie na koniec świeżych listków bazylii dodatkowo podnosi smak. Dzięki temu papryka pieczona po piemoncku to danie wręcz wykwintne, które nadaje się wspaniale jako przystawka na małe przyjęcie.

Składniki

2 papryki czerwone, najlepiej zbliżonej wielkości;
kilka filecików anchois;
1 łyżka kaparów;
kilka pomidorków koktajlowych;
oliwki nadziewane lub takie, jak lubisz;
świeża bazylia;
oliwa extra vergine;
masło;

Papryka pieczona przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 2 papryki czerwone, kilka filecików anchois, 1 łyżkę kaparów, kilka pomidorków koktajlowych, oliwki nadziewane lub takie, jak lubisz, jednak dobrze aby pozbawione były pestek. Przygotuj również świeżą bazylię i oliwę extra vergine. Kawałek masła również się przyda.

Czyścimy paprykę

Papryki przekrój wzdłuż na pół, a następnie oczyść je z gniazd nasiennych i dokładnie wyczyść ich środki. Papryki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Wypełniamy paprykę składnikami

Do każdej z połowy papryk nakładaj fileciki anchois (1 lub 2 sztuki, nie dawaj za dużo, ponieważ mają bardo intensywny smak i m mogą. zdominować danie). Następnie nałóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, trochę kaparów, kilka oliwek wszystko w takiej ilości, aby wypełnić papryki. Pamiętaj, że papryki nie muszą być wypełnione farszem po brzegi, farszu wystarczy niewiele. Składniki farszu mają intensywne smaki, zatem wystarczy ich niewielka ilość.

Papryka pieczona sposób przygotowania

Całość skrop oliwą ekstra vergine i dodaj po małym kawałeczku masła. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na wierzchu na kilka minut. Serwuj z listkami świeżej bazylii.


Zobacz przepis na super smaczne danie wegetariański. Oto papryka faszerowana warzywami i kaszą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *