papryka faszerowana warzywami z kaszą

Papryka faszerowana warzywami oraz kaszą… Na samo wspomnienie tego dania powraca mi chęć, aby przygotować je kolejny raz. Trudno uwierzyć, że tak neutralne w smaku warzywa, jak cukinia i bakłażan mogą tak wspaniale wzbogacić potrawę. Warunkiem uzyskania znakomitego smaku tego dania jest zastosowanie dobrego, o dość mocnym smaku dobrze roztapiającego się żółtego sera. Ja użyłem młodego, owczego sera hiszpańskiego Manchego. To ser łagodny, jednak już o lekko charakterystycznym posmaku. Ty oczywiście użyj takiego, jaki lubisz.

Upieczone papryki możesz podać z tradycyjnym sosem pomidorowym lub grzybowym, albo dodaj po prostu np. nieco ostrego sosu piri-piri. Mięsożercy – gwarantuję Wam, że tak przygotowana papryka będzie i Wam smakowała, bo ta papryka faszerowana warzywami i kaszą jest wyjątkowa.

 

PAPRYKA FASZEROWANA WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 duże papryki różnokolorowe;
  • 1 duża cukinia;
  • 1 bakłażan;
  • 100-150 gramów sera żółtego;
  • 100 gramów kaszy gryczanej;
  • 1 papryczka chili;
  • trochę sera feta;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

2. Niecałą szklankę kaszy gryczanej (100 gramów) wrzuć do dwóch szklanek lekko osolonej, gotującej się wody i gotuj, aż woda wyparuje. Następnie przykryj garnek pokrywką, wyłącz pod nim gaz i pozostaw kaszę, aż zmięknie i napęcznieje.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

3. Cukinię dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz, przekrój wzdłuż na połowę i łyżeczką wydłub nasionka ze środka – są całkowicie zbędne. Następnie pokrój cukinię w drobną kosteczkę.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

4. Bakłażana obierz ze skórki (jeśli tego nie zrobisz skórka będzie przeszkadzać w jedzeniu), a następnie pokrój w drobną kosteczkę (podobnie, jak cukinię).

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

5. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy (cukinia i bakłażan „wypiją” każdą ich ilość, dlatego nie ma sensu dawać jej więcej, bo nią zbytnio nasiąkną) i wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj drobno posiekaną, pozbawioną pestek czerwoną papryczkę chili. Całość delikatnie posól (nie za dużo – będziesz dodawać jeszcze potem ser, który również zawiera sól) oraz nieco pieprzu i łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich. Smaż na wolnym ogniu kilka minut, aż warzywa zmiękną i lekko zbrązowieją. Nie doprowadź jednak do tego, aby za bardzo wyschły podczas smażenia – muszą pozostać soczyste.

UWAGA: Farsz nie powinien być smażony za długo, ponieważ warzywa staną się suche i stracą smak.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

6. Papryki przekrój wzdłuż, dobrze oczyść ich środki z nasion i białych włókien, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

7. Usmażone warzywa przełóż do miski; dodaj ugotowaną kaszę gryczaną.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

8. Do farszu dodaj 100-150 gramów startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Im mniej sera tym lepiej (tłuszcz), jednak musi go być na tyle, aby delikatnie związał farsz i nadał mu smak. Dopraw do smaku w razie potrzeby. Wymieszaj, aż ser nieco się roztopi (farsz jest ciepły, więc nastąpi to dość szybko) i zwiąże farsz.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

9. Każdą połówkę papryk wypełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlej szklankę wrzącej wody, przykryj paprykę folią aluminiową i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piecz 45 minut. Następnie papryki wyjmij, usuń folię, wierzch papryk posyp odrobiną pokruszonej fety i zapiekaj jeszcze 10 minut.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

 

10. Upieczone papryki pozostaw na wierzchu około 5 minut. Papryka faszerowana warzywami smakuje wyśmienicie solo lub Twoim z ulubionym sosem.

PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą

Wolisz PAPRYKĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “PAPRYKA FASZEROWANA warzywami z kaszą”

  1. super, że smakowało 🙂 Kuchnia to nie dyktat, dlatego warto zawsze każdy przepis dostosowywać do swoich upodobań 😉 pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂 pozdrawiam 🙂

  2. Panie Tomku …pychota…pychota…pychota….dzisiaj troszke zmienilam dodajac cebulke , czosnek , pieczarki i troszke wedzonego boczku ( u mnie bez mieska sie nie obejdzie…hehehe) ach i podlalam sosem pomidorowym pasata (domowego wyrobu). Tak czy inaczej jest super i wszystkim polecam!!!….dziekuje za umieszczenie i udostepnienie przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *