Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem nie jest z pewnością niczym odkrywczym. Jest jednak daniem pysznym i lubianym. Kłopotem jest czas przygotowania takiego dania. Z niniejszego przepisu dowiecie się, jak łatwo i stosunkowo szybko przygotujecie obiady w ciągu kilku kolejnych dni. Zobaczycie, że zachowując nieco sprytu przygotowanie kolejnych obiadów będzie szybkie i łatwe. Bez problemu więc smaczne obiady będziecie mogli zrobić wracając z pracy, bowiem większość obiadu będzie gotowa. Pamiętajcie, że domowe jedzenie zawsze będzie lepsze od jedzenia „na mieście”. Gdy na gotowanie macie mało czasu nie macie wyboru. Musicie stosować triki i porady, a wtedy będziecie jadać smacznie w domu.

 

PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • kilka niezbyt dużych świeżych papryk;
  • farsz z kurczaka i ryżu;
  • przecier pomidorowy;
  • dymka;
  • czosnek;
  • suszone płatki chilli;
  • suszone oregano;
  • szklanka bulionu drobiowego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Przecier pomidorowy najlepiej, jeśli będzie domowy, papryka węgierska, a farsz gotowy z poprzedniego obiadu. Za dużo wymagań? Dopasuj zatem składniki do siebie. A propos farszu – jak poradzić sobie, by mieć już gotowy kliknij <<TUTAJ>>.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

2. Postaraj się o węgierską paprykę. Wiem, że to trudne, w ostateczności użyj innej. Węgierska papryka dojrzewa w słońcu i ma cudowny, prawdziwy zapach papryki. Papryka powinna być nie za duża tak, aby potem szybki się upiekła.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

3. Z każdej papryki odetnij „górę”. Papryki pozbaw nasion i białych błonek. Umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

4. Nadziewaj papryki farszem z kurczaka i ryżu.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

5. Nafaszerowane papryki przykryj „czapeczkami” i zepnij wykałaczkami. Ułóż je w niedużym naczyniu żaroodpornym i wlej do niego szklankę gorącego bulionu drobiowego.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

6. Przykryj paprykę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 30 minut.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

7. Zdejmij folię z papryki i piecz następne 30 minut, aż papryka będzie miękka. Oczywiście jeśli wolisz bardziej jędrną paprykę skróć odpowiednio czas pieczenia.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

8. Podczas, gdy papryka się piecze przygotuj sos pomidorowy. W tym celu posiekaj dymkę, otwórz słoik z domowym <<PRZECIEREM POMIDOROWYM>>, suszone płatki chilli. Obierz i pokrój byle jak czosnek. Ilość według uznania.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

9. Oliwę wlej na patelnię i wrzuć dymkę z czosnkiem. Smaż 2-3 minuty na niezbyt dużym ogniu.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

10. Wlej na patelnię przecier pomidorowy.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

11. Dodaj sól, pieprz i suszone oregano.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

12. Gotuj sos pomidorowy na średnim ogniu kilkanaście minut, aż sos wyraźnie odparuje.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

13. Gotowy sos pomidorowy zmiksuj w malakserze. Oczywiście jeżeli używasz gotowego przecieru pomidorowego nie jest to koniecznie.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

14. Wyjmij z piekarnika upieczoną paprykę i usuń wykałaczki.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

 

15. Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem świetnie smakuje z przygotowanym w międzyczasie sosem pomidorowym o mocnym posmaku i zapachu oregano.

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *