Papryka faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną to bardzo wdzięczne danie, bowiem papryka jako warzywo idealnie do faszerowania się nadaje. Jej świetna sprężystość oraz struktura po upieczeniu idealnie nadaje się właśnie do faszerowania. O zdrowotnych właściwościach rozpisywać się nie będę, bo to oczywiste. Waszym zadaniem jest zakup jak najlepszej jakościowo papryki. Jest coraz więcej miejsc handlowych (np. bazary), na których kupić można pyszną paprykę prosto od drobnych producentów. Jak już uda Wam się dostać taką porządną paprykę poczujecie różnicę w smaku, zwłaszcza, że proponowany przeze mnie farsz (mimo, że niepozorny…) smakuje wybornie. Moja papryka faszerowana kurczakiem i kaszą warto jest wypróbowania.

 

PAPRYKA FASZEROWANA

SKŁADNIKI:

  • 200-300 gramów mięsa ugotowanego kurczaka;
  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 1 cebula;
  • około 6-8 sztuk małych, podłużnych papryk;
  • szczypiorek, dymka, natka pietruszki;
  • 750 ml przecieru pomidorowego;
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, ziół prowansalskich i oregano;
  • pół łyżeczki suszonych płatków chilli;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bazą farszu do moich papryk jest kurczak. Taki, który pozostał np. po niedzielnym rosole lub z porcji rosołowych, na których robiliście wywar drobiowy. Myślę, że takiego mięsa z kurczaka potrzebować będziesz 200-300 gramów. Mięso drobno posiekaj.

 

2. Do garnka wlej 2 szklanki wrzącej wody, lekko ją posól i wsyp 1 szklankę kaszy jaglanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż wodę niemal całkowicie wyparuje. Wtedy przykryj garnek pokrywką, wyłącz pod nim gaz i pozostaw do na palniku, na którym kasza się gotowała. Kasza „dojdzie” i napęcznieje w ciągu następnych kilkunastu minut.

UWAGA: Kaszę jaglaną należy przepłukać przed gotowaniem, aby pozbawić ją charakterystycznej goryczki.

 

3. Jedną dużą cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Przesmaż ją „na złoto” na oliwie.

 

4. Do dużej miski włóż posiekane mięso z kurczaka, ugotowaną kaszę jaglaną oraz przesmażoną cebulę.

 

5. Farsz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem; dodaj garść posiekanego szczypiorku, dymki lub natki pietruszki (ewentualnie każdego z tych ziół po trochu).

 

6. Farsz bardzo dokładniej wymieszaj; dzięki użyciu kaszy jaglanej będzie on bardzo kleisty. Przykryj miskę z farszem folią spożywczą i odstaw ją na bok.

 

7. W międzyczasie, gdy farsz się „przegryza” przygotuj sos pomidorowy. W tym celu do garnka wlej 750 ml przecieru pomidorowego (passaty). Zagotuj i przypraw suszonymi bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Sos posól i popieprz.

 

8. Po kilku minutach dodaj do sosu ostrą papryczkę chilli lub tak, jak ja suszone płatki chilli. Możesz również wgnieść 1-2 ząbki czosnku – to nigdy nie zaszkodzi 🙂 Gotuj sos na małym ogniu, aż większość wody odparuje z sosu.

 

9. Podłużne, nieduże słodkie papryki umyj i osusz. Odetnij z każdej z nich kapelusz – zachowaj go. Gotowy sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać paprykę.

 

10. Papryki wypełnij farszem z kurczaka i kaszy jaglanej. Farszu możesz dać dużo – kasza jaglana to nie ryż, nie spęcznieje podczas pieczenia, ponieważ zrobiła to wcześniej „dochodząc” w garnku 😉

 

11. Nafaszerowane papryki przykryj kapeluszami i ułóż na boku w naczyniu żaroodpornym z sosem pomidorowym. Każdą paprykę zepnij wykałaczką z jej kapeluszem. Twoja papryka faszerowana kurczakiem i kaszą jest gotowa do zapiekania 🙂

 

12. Paprykę zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut, aż będzie „al dente” (chyba, że wolisz taką przesadnie miękką…).

 

13. Papryka faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym podawaj w naczyniu, w którym się piekła. Nie zapomnij wyjąć wykałaczek. Pycha.

Wolisz paprykę faszerowaną w wersji bez mięsa? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>> .


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *