Drukuj przepis

Papryka to bardzo wdzięczne warzywo do faszerowania. Jej świetna sprężystość oraz struktura po upieczeniu idealnie nadaje się właśnie do faszerowania. O zdrowotnych właściwościach rozpisywać się nie będę, bo to oczywiste. Waszym zadaniem jest dostanie jak najlepszej papryki, najlepiej z wiadomego pochodzenia i bynajmniej nie chodzi mi o sklep wielkopowierzchniowy. Jest coraz więcej miejsc handlowych (np. bazary) , na których kupić można pyszną paprykę prosto od drobnych producentów. Jak już uda Wam się dostać taką porządną paprykę poczujecie różnicę w smaku, zwłaszcza, że proponowany przeze mnie farsz (mimo, że niepozorny…) smakuje wybornie. Moja papryka faszerowana kurczakiem i kaszą warto jest wypróbowania 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 200-300 gramów mięsa ugotowanego kurczaka;
  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 1 cebula;
  • około 6-8 sztuk małych, podłużnych papryk;
  • szczypiorek, dymka, natka pietruszki;
  • 750 ml przecieru pomidorowego;
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, ziół prowansalskich i oregano;
  • pół łyżeczki suszonych płatków chilli;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bazą farszu do moich papryk jest kurczak. Taki, który pozostał np. po niedzielnym rosole lub z porcji rosołowych, na których robiliście wywar drobiowy. Myślę, że takiego mięsa z kurczaka potrzebować będziesz 200-300 gramów. Mięso drobno posiekaj.

 

2. Do garnka wlej 2 szklanki wrzącej wody, lekko ją posól i wsyp 1 szklankę kaszy jaglanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż wodę niemal całkowicie wyparuje. Wtedy przykryj garnek pokrywką, wyłącz pod nim gaz i pozostaw do na palniku, na którym kasza się gotowała. Kasza „dojdzie” i napęcznieje w ciągu następnych kilkunastu minut.

 

3. Jedną dużą cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Przesmaż ją „na złoto” na oliwie.

 

4. Do dużej miski włóż posiekane mięso z kurczaka, ugotowaną kaszę jaglaną oraz przesmażoną cebulę.

 

5. Farsz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem; dodaj garść posiekanego szczypiorku, dymki lub natki pietruszki (ewentualnie każdego z tych ziół po trochu).

 

6. Farsz bardzo dokładniej wymieszaj; dzięki użyciu kaszy jaglanej będzie on bardzo kleisty. Przykryj miskę z farszem folią spożywczą i odstaw ją na bok.

 

7. W międzyczasie, gdy farsz się „przegryza” przygotuj sos pomidorowy. W tym celu do garnka wlej 750 ml przecieru pomidorowego (passaty). Zagotuj i przypraw suszonymi bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Sos posól i popieprz.

 

8. Po kilku minutach dodaj do sosu ostrą papryczkę chilli lub tak, jak ja suszone płatki chilli. Możesz również wgnieść 1-2 ząbki czosnku – to nigdy nie zaszkodzi 🙂 Gotuj sos na małym ogniu, aż większość wody odparuje z sosu.

 

9. Podłużne, nieduże słodkie papryki umyj i osusz. Odetnij z każdej z nich kapelusz – zachowaj go. Gotowy sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać paprykę.

 

10. Papryki wypełnij farszem z kurczaka i kaszy jaglanej. Farszu możesz dać dużo – kasza jaglana to nie ryż, nie spęcznieje podczas pieczenia, ponieważ zrobiła to wcześniej „dochodząc” w garnku 😉

 

11. Nafaszerowane papryki przykryj kapeluszami i ułóż na boku w naczyniu żaroodpornym z sosem pomidorowym. Każdą paprykę zepnij wykałaczką z jej kapeluszem. Twoja papryka faszerowana kurczakiem i kaszą jest gotowa do zapiekania 🙂

 

12. Paprykę zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut, aż będzie „al dente” (chyba, że wolisz taką przesadnie miękką…).

 

13. Papryka faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną w sosie pomidorowym podawaj w naczyniu, w którym się piekła. Nie zapomnij wyjąć wykałaczek. Pycha 🙂

Wolisz paprykę faszerowaną w wersji bez mięsa? Przepis znajdziesz TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *