Panna cotta z dodatkiem delikatnej i aromatycznej śmietanki kokosowej oraz owoców to moja propozycja dla wszystkich fanów tego banalnego ponoć deseru. Banalnego może w przygotowaniu, bo jak się okazuje gotowana śmietana (pod warunkiem, że jest najwyższej jakości) może sama w sobie stanowić doskonałość. Gdy do takiej ugotowanej śmietany dodać świeże owoce sezonowe, a jeszcze tak jak w moim przypadku trochę śmietanki kokosowej otrzymamy deser niebanalny, o smaku wręcz idealnym. Zróbcie sami i przekonajcie się, że moja pana cotta jest niewiarygodnie smaczna.

 

PANNA COTTA

SKŁADNIKI:

  • 330 ml śmietanki (nie mleczka, a śmietanki właśnie) kokosowej (2 małe puszki);
  • 400 gramów słodkiej śmietanki 30 %;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 50 gramów cukru;
  • 90 ml mleka;
  • 2 laski wanilii;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wlej mleko o pokojowej temperaturze do małej miski i wsyp do niego żelatynę. Zamieszaj ją i pozostaw na kilka minut, aż nieco spęcznieje.

 

3. Do garnka wlej słodką śmietanę i śmietankę kokosową. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu.

 

4. Od razu dodaj do obu śmietanek cukier i zamieszaj.

 

5. Laski wanilii rozetnij i wydobądź z nich ziarenka wanilii. Wszystko wrzuć do garnka ze śmietankami.

 

6. Gotuj całość na wolnym ogniu chwilę, aż śmietana uzyska płynną konsystencję, a przy bokach garnka zaczną pojawiać się bąbelki. Wtedy zdejmij garnek z ognia i wyjmij laski wanilii.

 

7. Do przegotowanych śmietanek włóż spęczniałą żelatynę.

 

8. Mieszaj całość dokładnie, aż żelatyna całkowicie rozpuści się.

 

9. Gotową masę śmietanową przelej do małych filiżanek. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

 

10. Na 20 minut przed podaniem wyjmij panna cotta z lodówki i wyłóż z filiżanek na talerzyki.

 

11. Moja panna cotta o kokosowym odcieniu smakuje najlepiej np. z syropem z borówek (jagód), wiórkami kokosowymi, truskawkami i listkami mięty. Pycha !


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *