Pańczkrałt, zwany także ciapkapusta – a cóż to takiego? To po prostu zmiażdżone i ugniecione na puree gotowane ziemniaki z kiszoną kapustą, oczywiście odpowiednio doprawione. To stara śląska potrawa znana pod obydwoma wyżej podanymi nazwami, używanymi zamiennie w zależności od regionu Śląska lub Zagłębia… Większość z nas uwielbia wszelkiego rodzaju puree, zatem jeżeli nie znacie jeszcze pańczkrałtu koniecznie powinniście go spróbować. Pasuje do dań z sosami, ale i sam w sobie jest po prostu genialny w smaku.

 

PAŃCZKRAŁT CZYLI CIAPKAPUSTA

SKŁADNIKI:

  • 1,2 kilograma mączystych ziemniaków;
  • 800 gramów dobrej kapusty kiszonej z sokiem;
  • 100 gramów surowego wędzonego boczku;
  • 1 duża cebula;
  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • kminek;
  • cukier;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 1,2 kilograma mączystych ziemniaków, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, 100 gramów surowego wędzonego boczku, 1 duża cebula, liście laurowe, ziele angielskie, kminek.

 

2. Kapustę przesiekaj, włóż do garnka. Dodaj łyżeczkę kminku, 2 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.

 

3. Zalej kapustę gorącą wodą, aby ledwie woda ją przykryła. Gotuj kapustę do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu.

 

4. Obierz i gotuj ziemniaki w dobrze osolonej wodzie.

 

5. Pokrój w drobną kostkę obraną cebulę i boczek. Odkrojoną ze spodu boczku skórkę wrzuć do gotującej się kapusty, dzięki czemu kapusta nabierze jeszcze lepszego smaku.

 

6. Gdy kapusta jest miękka odcedź ją odlewając szklankę wody; odstaw szklankę z sokiem z kapusty na bok. Kapustę popieprz, posól i dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj.

 

7. W międzyczasie odcedź ugotowane ziemniaki i gorące przeciśnij przez praskę.

 

8. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy; wrzuć boczek i przesmaż go, aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dorzuć do niego cebulę i zeszklij ją.

 

9. Przesmażoną cebulę z boczkiem przełóż do garnka z ugotowaną kapustą.

 

10. Do garnka z kapustą przełóż przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Nie dodawaj od razu wszystkich ziemniaków; pańczkrałt powinien mieć zrównoważony smak. Jeżeli będzie trzeba dodasz resztę ziemniaków za chwilę.

 

11. Do garnka wlej trochę soku z gotowania kapusty (jest w szklance stojącej obok…). Ile tego soku? Nie wiem; tyle, aby pańczkrałt miał idealnie gładką konsystencję… Jeżeli potrzeba dopraw jeszcze na koniec do smaku.

 

12. Pańczkrałt  można podać np. z grillowanymi kiełbaskami, ale najlepiej pasuje do dań z sosami (np. duszone żeberka).


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *