Drukuj przepis

Paluszki rybne w cieście z mąki żytniej to moja odpowiedź na przemysłową, sklepową wersję paluszków rybnych. Po pierwsze kto powiedział, że paluszki rybne muszą być zrobione z mielonej ryby? Ano ich producenci powiedzieli… Do „mielonki” wepchnąć da się bowiem wszystko, a smak zbudować można chemią. Moje paluszki rybne w cieście to całe kawałki ryb przypominające kształtem sklepowe paluszki rybne . Żeby nie było wątpliwości, co w środku… Ciasto zrobiłem do nich z połączenia ciężkiej mąki żytniej pełnoziarnistej i otrębów żytnich. Uprzednio namaczane w jajku paluszki rybne, a następnie w owej mieszance żyta zanurzone stają się okazem zdrowia. I wielkiego smaku. Będziecie mile zaskoczeni.

 

SKŁADNIKI:

  • polędwiczki z dorsza lub łupacza o łącznej wadze 450 gramów;
  • 2 jajka;
  • mąka żytnia razowa typ 2000;
  • otręby żytnie;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj ładne polędwiczki z dorsza albo łupacza. Łupacz to znakomita w strukturze i smaku ryba z rodziny dorszowatych; jeżeli ją „trafisz” w sklepie nie zastanawiaj się nad jej zakupem. W dodatku cena za kilogram łupacza nie odbiega od ceny dorsza, więc nie jest zaporowa. Kupuj filety z łupacza bez skóry (skóra łupacza jest twarda i bardzo trudno ją z ryby ściągnąć), które następnie podziel na polędwiczki i pozostałe kawałki. W ten sposób zaoszczędzisz sporo pieniędzy, a fileta wystarczy na 2-3 obiady.

 

2. Polędwiczki przekrój wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek na małe kawałki, jak na zdjęciu. Rybę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

3. Do jednej miski wbij jajka i rozkłóć trzepaczką. Do drugiej miski wsyp nieco mąki żytniej i otrębów żytnich. Jeżeli jeszcze nie jadłaś takiej mieszanki najwyższy czas to zmienić. Zwłaszcza smak, tak tak smak, mąki żytniej razowej zaskoczy Cię miło.

 

4. Obtaczaj szybko kawałki ryby w jajku, a następnie w mące z otrębami. Zrób to bezpośrednio przed włożeniem ryby na patelnię. Użyta przeze mnie mąka gęstnieje w jajku bardzo szybko i tylko błyskawiczne pokrycie ryby ciastem i natychmiastowe ułożenie jej na rozgrzanej patelni da właściwy efekt, a ryba będzie smakować, jak należy.

 

5. Obtoczone w cieście z mąki żytniej paluszki rybne układaj na patelni z rozgrzanym do średniej temperatury olejem roślinnym lub oliwą.

 

6. Rybę smaż z dwóch stron bardzo krótko tak, aby mięso nie wyschło na wiór. Ja zwykle smażę takie kawałki dorsza lub łupacza nie dłużej niż 2-3 minuty.

 

7. Usmażoną rybę odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

8. Fajnie, gdy obok usmażonych paluszków rybnych położysz na stole kilka dodatków, najlepiej warzywnych (pamiętaj o sezonowości i lokalności). Obiad będzie nie tylko kolorowy, ale zdrowy i pyszny. Celebruj go z najbliższymi 😉

 

9. Paluszki rybne w cieście z mąki żytniej podawaj np. z sałatą zieloną z wiejską śmietaną oraz sałatką z ciecierzycy (przepis znajdziesz TUTAJ > .)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *