PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

Paluszki rybne jedz tylko te domowe. Zakup gotowych paluszków rybnych to według mnie najgorsze z możliwych rozwiązań.  Zauważ, że znana reklama o składzie swoich paluszków rybnych „mówi”: 100% filet. Nie oznacza to wcale, że te paluszki rybne składają się w 100% z ryby… Znacznie lepiej i wcale niekoniecznie drożej, a w dodatku całkiem szybko zrobić je samemu. Moje paluszki rybne są bardzo puszyste dzięki dodaniu do ryby ugotowanych ziemniaków. Paluszki doprawiłem słodką, wędzoną papryką i mielonym zielem angielskim. Wybór warzyw lub surówek do paluszków zależy tylko i wyłącznie do Waszych preferencji.

 

PALUSZKI RYBNE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów ryby (np. filetów z dorsza);
  • 250 gramów ziemniaków;
  • natka pietruszki;
  • 1 kopiata;
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego;
  • odrobina papryki wędzonej;
  • mąka kukurydziana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj w dobrze osolonej wodzie 250 gramów ziemniaków, odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

2. Przygotuj 250 gramów ryby (np. filetów z dorsza) oraz pół pęczka natki pietruszki.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

3. Rybę zmiel w maszynce; dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

4. Do ryby dodaj 1 kopiatą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki i tyleż samo mielonego ziela angielskiego. Ważne, aby dodać również odrobinę papryki wędzonej (niedużo, bo jest bardzo aromatyczna).

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

5. Przestudzone ziemniaki przeciśnij do ryby przez praskę.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

6. Całość posól i popierz do smaku.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

7. Wymieszaj farsz – jeżeli jest zbyt wolny możesz dodać nieco mąki kukurydzianej.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

8. Z otrzymanej masy formuj paluszki rybne; tam, gdzie potrzeba mąki używaj kukurydzianej.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

9. Smaż paluszki na wolnym ogniu kilka minut (pamiętaj, że w środku jest surowa ryba).

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

10. Odwróć paluszki na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

 

11. Paluszki rybne podawaj ze swoimi ulubionymi warzywami – byle w dużej ilości.

PALUSZKI RYBNE puszyste z ziemniakami

Przepis na PALUSZKI RYBNE  w mące żytniej <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *