Palmiery to prawdziwie błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. Same palmiery to rodzaj ciasteczek, które zwykle robi się na słodko, najczęściej z cynamonem. Ciasto francuskie lubi się jednak chyba ze wszystkimi składnikami, więc palmiery na słono smakują również znakomicie. O wielu daniach mów się, że są błyskawiczne i z reguły tak jest. Palmiery robi się jednak jeszcze szybciej.

Smak moich palmierów kręci się wokół basen Morza Śródziemnego, bowiem stanowi połączenie salami, oliwek, kaparów, bazylii i suszonych pomidorów. To jednak taki rodzaj przekąski, że palmiery wyjdą znakomicie z różnymi składnikami. Pamiętajcie tylko, aby mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Resztę zdziałają dodatki, które akurat masz w lodówce. Na początek jednak zrób proszę palmiery na słono według poniższego przepisu.

 

PALMIERY

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 60-80 gramów salami (najlepiej pikantnego);
  • garść czarnych oliwek bez pestek;
  • 1 łyżka kaparów;
  • kilka suszonych pomidorów wraz z odrobiną oliwy;
  • duża garść liści świeżej bazylii;
  • kawałek sera typu parmezan;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do miski malaksera wrzuć salami, kapary, suszone pomidory i oliwki. Pamiętaj, że podane przeze mnie ilości są bardzo orientacyjne. Tak naprawdę to do Ciebie zależy, ile użyjesz poszczególnych składników.

 

3. Do miski malaksera wrzuć również dużą garść liści bazylii oraz sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Z solą uważaj, bo i salami, i kapary, i oliwki zawierają dość sporo soli.

 

4. Do miski malaksera wlej również nieco oliwy z suszonych pomidorów. Farsz musi dać się dobrze rozsmarować, więc taka aromatyczna oliwa pozwoli na to, a ponadto doda świetnego aromatu i smaku farszowi. Ile tej oliwy? Nie mam pojęcia… Przyjmijmy, że mowa o 1-2 łyżkach.

 

5. Całość zmiksuj na pastę. Odstaw pastę na bok i zetrzyj na tarce ser. Może to być parmezan, ale całkiem swobodnie możesz użyć swojego ulubionego. Im ser jednak bardziej dojrzewający, tym palmiery będą lepsze. Nie chodzi bowiem o to, aby po upieczeniu ser ciągnął się, jak na pizzy, lecz dodał paście smaku.

 

6. Na blacie rozłóż wyjęto przed chwilą z lodówki ciasto francuskie. Teraz trzeba działać szybko, bo ciasto francuskie musi pozostać zimne, w przeciwnym wypadku straci swoje właściwości. Na rozłożonym cieście francuskim rozsmaruj przygotowaną wcześniej pastę.

 

7. Tak przygotowane ciasto z pastą posyp startym parmezanem.

 

8. Delikatnie zwijaj ciasto po długich bokach do środka.

 

9. Zrolowane ciasto francuskie odwróć na drugą stronę i pokrój ostrożnie w poprzek na 2 centymetrowe kawałki. Kawałki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj dość spory odstęp pomiędzy kawałkami, ponieważ ciasto francuskie potrafi nieźle urosnąć podczas pieczenia 😉

 

10. Piecz palmiery na słono około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a następnie wyjmij je i pozostaw, aby nieco przestygły.

 

11. Palmiery w mojej wersji na słono doskonale smakują jeszcze ciepłe, jak i przestudzone. Wiem to ze słyszenia, bo moje jeszcze nigdy nie zdążyły przestygnąć…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *