PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

Palmiery to prawdziwie błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. Same palmiery to rodzaj ciasteczek, które zwykle robi się na słodko, najczęściej z cynamonem. Ciasto francuskie lubi się jednak chyba ze wszystkimi składnikami, więc palmiery na słono smakują również znakomicie. O wielu daniach mów się, że są błyskawiczne i z reguły tak jest. Palmiery robi się jednak jeszcze szybciej.

Smak moich palmierów kręci się wokół basen Morza Śródziemnego, bowiem stanowi połączenie salami, oliwek, kaparów, bazylii i suszonych pomidorów. To jednak taki rodzaj przekąski, że palmiery wyjdą znakomicie z różnymi składnikami. Pamiętajcie tylko, aby mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Resztę zdziałają dodatki, które akurat masz w lodówce. Na początek jednak zrób proszę palmiery na słono według poniższego przepisu.

 

PALMIERY

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 60-80 gramów salami (najlepiej pikantnego);
  • garść czarnych oliwek bez pestek;
  • 1 łyżka kaparów;
  • kilka suszonych pomidorów wraz z odrobiną oliwy;
  • duża garść liści świeżej bazylii;
  • kawałek sera typu parmezan;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

2. Do miski malaksera wrzuć salami, kapary, suszone pomidory i oliwki. Pamiętaj, że podane przeze mnie ilości są bardzo orientacyjne. Tak naprawdę to do Ciebie zależy, ile użyjesz poszczególnych składników.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

3. Do miski malaksera wrzuć również dużą garść liści bazylii oraz sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Z solą uważaj, bo i salami, i kapary, i oliwki zawierają dość sporo soli.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

4. Do miski malaksera wlej również nieco oliwy z suszonych pomidorów. Farsz musi dać się dobrze rozsmarować, więc taka aromatyczna oliwa pozwoli na to, a ponadto doda świetnego aromatu i smaku farszowi. Ile tej oliwy? Nie mam pojęcia… Przyjmijmy, że mowa o 1-2 łyżkach.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

5. Całość zmiksuj na pastę. Odstaw pastę na bok i zetrzyj na tarce ser. Może to być parmezan, ale całkiem swobodnie możesz użyć swojego ulubionego. Im ser jednak bardziej dojrzewający, tym palmiery będą lepsze. Nie chodzi bowiem o to, aby po upieczeniu ser ciągnął się, jak na pizzy, lecz dodał paście smaku.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

6. Na blacie rozłóż wyjęto przed chwilą z lodówki ciasto francuskie. Teraz trzeba działać szybko, bo ciasto francuskie musi pozostać zimne, w przeciwnym wypadku straci swoje właściwości. Na rozłożonym cieście francuskim rozsmaruj przygotowaną wcześniej pastę.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

7. Tak przygotowane ciasto z pastą posyp startym parmezanem.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

8. Delikatnie zwijaj ciasto po długich bokach do środka.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

9. Zrolowane ciasto francuskie odwróć na drugą stronę i pokrój ostrożnie w poprzek na 2 centymetrowe kawałki. Kawałki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj dość spory odstęp pomiędzy kawałkami, ponieważ ciasto francuskie potrafi nieźle urosnąć podczas pieczenia 😉

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

10. Piecz palmiery na słono około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a następnie wyjmij je i pozostaw, aby nieco przestygły.

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

 

11. Palmiery w mojej wersji na słono doskonale smakują jeszcze ciepłe, jak i przestudzone. Wiem to ze słyszenia, bo moje jeszcze nigdy nie zdążyły przestygnąć…

PALMIERY na SŁONO z ciasta francuskiego

Wypróbuj także PASZTECIKI z ciasta francuskiego przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *