PAELLA valenciana przepis tradycyjny

Paella to bardzo pożywne danie, które gotuje się w całej Hiszpanii przeważnie dla wielu osób, a uczta potrafi trwać wiele godzin. Właśnie z uwagi na sytość paellę jada się raczej w ciągu dnia, nigdy wieczorem. Istnieje wiele rodzajów paelli: z mięsem, bez mięsa, z owocami morza oraz z mięsem i owocami morza, ale tę ostatnią właściwie spotyka się jedynie w ośrodkach turystycznych, albowiem połączenie mięsa i owoców morza w paelli (czytaj paeji) w Hiszpanii nie praktykuje się.

Paella valenciana to jedna z najbardziej znanych i klasycznych wersji paelli; nie spodziewajcie się, że przestawię Wam przepis kanoniczny, bo takiego po prostu nie ma. Nie mam też rodziny na hiszpańskiej prowincji, więc moja paella nigdy nie dorówna tamtejszej. Podaję Wam jednak przepis znakomity, wypróbowany, na podstawie którego przygotujecie paellę valenciana, którą zachwyci się niejeden Hiszpan – i mam nadzieję, że Wy również.

 

PAELLA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mięsa (kurczak i królik – samo mięso i kawałki z kośćmi);
  • 150 gramów drobnej, białej fasolki;
  • 100 gramów kiełbasy chorizo;
  • łącznie 300 gramów czerwonej i żółtej papryki oraz groszku;
  • 150 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 2 litry domowego bulionu drobiowego;
  • 1 duża cebula;
  • 2 duże pomidory;
  • 3 ząbki czosnku;
  • szczypta szafranu;
  • słodka, mielona papryka;
  • liście laurowe;
  • suszone tymianek, oregano, rozmaryn;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dzień przed przyrządzaniem paelli namocz 150 gramów drobnej białej fasolki. Następnego dnia gotuj fasolkę z nowej wodzie około 30 minut, aż będzie „al dente”.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

2. Przygotuj wszystkie składniki.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

3. Mięso pokrój w niedużą kostkę, a elementy w kośćmi pozostaw całości. Posól mięso i wymieszaj.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

4. Kiełbasę i papryki pokrój w drobną kostkę, fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki. Posiekaj cebulę lub szalotki, obierz czosnek.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

5. Na patelni o dużej średnicy i wysokich ściankach (u mnie patelnia o średnicy 38 cm) rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojone w kostkę mięso. Smaż, aż mięso lekko zbrązowieje.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

6. Podsmażone mięso przesuń na zewnątrz patelni, a na jej środek wrzuć chorizo i papryki. Smaż krótko, aż warzywa nieco zmiękną.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

7. Przesuń warzywa na zewnątrz patelni do mięsa, a na jej środek włóż szalotki i posiekany czosnek. Smaż krótko.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

8. Na patelnię włóż 2 duże, drobno pokrojone pomidory. Ja użyłem przygotowanych przez siebie wcześniej pasteryzowanych pomidorów, bo akurat takie miałem pod ręką. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

9. Na patelnię wrzuć fasolkę szparagową i podgotowaną białą fasolkę.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

10. Do szklanki wlej 100 ml gorącej wody i wrzuć szczyptę szafranu; zamieszaj i po kilku minutach wlej zawartość szklanki na patelnię; dorzuć zielony groszek.

UWAGA: Dodatek szafranu do paelli jest obowiązkowy.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

11. Przypraw paellę mieszaniną suszonych tymianku, oregano i rozmarynu. Wrzuć 2-3 listki laurowe, całość posól według uznania. Paella valenciana powinna być dobrze przyprawiona różnymi ziołami – nie ograniczaj się do sili i pieprzu.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

12. Przypraw paellę 1 łyżeczką mielonej, słodkiej papryki i wlej gorący bulion drobiowy do wysokości nitów mocujących uszy patelni. Zamieszaj i gotuj całość 20 minut.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

13. Ważny składnik – ryż. Najlepszy oczywiście oryginalny BOMBA, ale równie dobrze możesz użyć dostępnego u nas ryżu do risotto, czyli arborio lub carnaroli. Nie może to jednak być sypki ryż basmati, bo się zwyczajnie do paelli nie nadaje. Ryżu potrzebować będziesz 500 gramów.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

14. Po upływie wskazanego w pkt 12 czasu spróbuj wywar – jeżeli potrzeba dosól go jeszcze i wrzuć przyprawy (tymianek, rozmaryn). Wrzuć ryż i wlej bulion drobiowy aż po wierzch patelni.

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

15. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na mocnym ogniu 10 minut. Następnie skręć ogień do minimum i gotuj jeszcze 6 minut – bulion powinien całkowicie odparować. Uwaga: gdy wsypiesz ryż i zamieszasz potem nie powinien on być już mieszany pod żadnym pozorem. Nie przejmuj się więc, jeżeli część ryżu przypali się od spodu. Hiszpanie taki przypalony wyszarpują sobie garściami 😀

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

 

16. Paella valenciana jest już właściwie gotowa. Ubij delikatnie łyżką ryż na patelni, aby powstała jednolita powierzchnia, a następnie rozłóż na wierzchu połówki słodkiej, czerwonej papryki i dwie gałązki świeżego rozmarynu. Patelnię połóż na wspólnym stole i zajadaj ze współbiesiadnikami drewnianymi łyżkami…

PAELLA valenciana przepis tradycyjny

Zrób również MAJORKAŃSKIE RISOTTO przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *