W Tłusty Czwartek pączki to niezaprzeczalnie jedno z dwóch królujących na polskich stołach „słodkości”. Tym drugim są oczywiście faworki, w Małopolsce zwane potocznie chrustem. Moim zdaniem to jednak właśnie pączki zdecydowanie wiodą prym w tym swoistym wyścigu na najbardziej tradycyjne łakocie w Tłusty Czwartek. I to właśnie na te okrąglutkie, pulchne  smakołyki Was zapraszam.

JAK PĄCZKI TO TYLKO DOMOWE

Parę lat temu przez czysty przypadek zerknąłem na etykietę ze składem pączków, które oferują nam krajowe cukiernie. Powiem Wam, dramat to mało. Tragedia. Powinni za to wsadzać do więzień. Od tamtej pory ten jeden, jedyny raz w roku pączki przygotowuję w domu. Nie są super puszyste, nie są napompowane jak ego krajowych celebrytów, ale za to są zdrowe i po prostu pyszne. Fakt, aby móc rozkoszować się ich walorami należy je zjeść do 3 godzin od ich przygotowania, potem tracą świeżość. Ale tak sobie myślę, że w większości polskich domów nie będzie większego problemu ze zjedzeniem kilkunastu pączków w tak krótkim czasie…

To co…? Po pączku z krajowej cukierni i … do sracza? Ja za taką atrakcję dziękuję… Życzę smacznego tym, którzy je przygotowują.

PRZEPIS PROSTY, EFEKT PORAŻAJĄCY

Przepis na te zgrabne, okrąglutkie bułeczki drożdżowe jest zawsze taki sam, a niezbędnych do ich przygotowania składników jest zaledwie kilka. Są to mąka, drożdże, jajka, mleko, cukier, masło. Plus ewentualnie „tajne” dodatki, jak np. wódka (lub nawet spirytus), czy wanilia… Zastanów się, czy Tłusty Czwartek – ten jeden, jedyny, szczególny dzień w roku… chcesz celebrować jedząc chemię… Ja proponuję Ci alternatywne podejście do tematu. Oferuję Ci sprawdzony przeze mnie osobiscie super przepis, reszta zależy już tylko od Ciebie…

Przepis na pyszne domowe pączki znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “Pączki na Tłusty Czwartek? Wybieram domowe.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *