Pączki domowe to mnóstwo pracy. Przygotowanie 18 pączków zajęło mi  trzy godziny. Ale decyzję o tym, by w końcu w Tłusty Czwartek zjeść pączki domowe podjąłem błyskawicznie, gdy przeczytałem skład tych sklepowych. I co z tego, że pączki domowe nie są aż tak puszyste, jak te sklepowe. Że nie mają jak malowanych jasnych obwódek, skoro te sklepowe smakiem nawet „nie leżały” koło moich. Przepis na moje pączki domowe jest prosty, tradycyjny i sprawdził się znakomicie, dlatego z czystym sumieniem przekazuję go dalej.

 

PĄCZKI DOMOWE

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów mąki pszennej;
  • 250 ml mleka;
  • 50 gramów świeżych drożdży;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 50 gramów masła;
  • 50 gramów drobnego cukru;
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii;
  • 4 kostki smalcu wieprzowego;
  • ulubione powidła do nadziania pączków;
  • cukier puder;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę pszenną wsyp do ciepłej miski. W osobnej miseczce wymieszaj 250 ml ciepłego mleka z 50 gramami świeżych drożdży. Wlej mleko z drożdżami do miski z mąką i rozmieszaj z taką ilością mąki, aby powstała mikstura o konsystencji śmietany. Przykryj miskę ściereczką i zostaw na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

 

2. Pozostałe składniki: 2 jajka, 1 żółtko, 50 gramów stopionego, przestudzonego masła, 50 gramów białego, drobnego cukru, 2 łyżeczki pasty waniliowej.

 

3. Po upływie 15 minut zaczyn ciasta powinien już wspaniale wyrosnąć.

 

4. Dodaj do zaczynu pozostałe składniki (jajka, masło, cukier, wanilię).

 

5. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

 

6. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i podziel na kawałki o wadze około 60 gramów każdy.

 

7. Dowolnym sposobem (np. jak kluski śląskie albo pyzy) formuj pączki. Rozłóż je na posypanej niewielką ilością mąki ściereczce. Przykryj drugą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

8. Podczas, gdy pączki wyrastają rozgrzej sporą ilość smalcu do temperatury 180 stopni (tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały podczas smażenia).

 

9. Wrzuć pączki na rozgrzany tłuszcz i smaż około 1,5-2 minut z jednej strony.

 

10. Obróć pączki i smaż kolejne 1,5-2 minuty. Ważne, by temperatura tłuszczu była w miarę stała.

 

11. Odwróć ponownie pączki i dosmaż przez około 30 sekund.

 

12. Pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i nadziewaj każdego z nich przez jego spodnią stronę ulubionymi powidłami lub najlepiej płatkami róży w cukrze za pomocą rękawa cukierniczego.

 

14. Pączki możesz posypać teraz cukrem pudrem, ale jeżeli wolisz pączki domowe w bogatszej wersji przygotuj dużą garść orzechów pistacjowych, cukier puder, likier morelowy (lub dowolny inny) i cytrynę. Do miski wsyp około 100 ml cukru pudru i wyciśnij sok z cytryny. Dodaj również mały kieliszek likieru morelowego. Dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie lukier.

 

16. Spód „z dziurką” zamocz w lukrze, odwróć i połóż na kratce do odcieknięcia. Każdego pączka posyp z wierzchu posiekanymi orzechami pistacjowymi. Nie ma nic lepszego, jak świeżo usmażone pączki domowe. Najlepiej smakują do 3 godzin po ich przygotowaniu.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “PĄCZKI DOMOWE na Tłusty Czwartek”

  1. no nie jest łatwo. Czasem bywają w delikatesach, czasem na jakichś eko targach u drobnych wytwórców itp.. Najlepiej wyguglać, a na pewno coś znajdziesz koło siebie. W ostateczności pozostaje zakup przez internet.

  2. Gdzie kupić konfiturę z płatków róży? Jest mega problem z ich znalezieniem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *