Pączki domowe obowiązkowe na Tłusty Czwartek

Tradycyjne domowe pączki z ciasta drożdżowego przygotowane z nadzieniem różanym, polane lukrem i posypane startymi pistacjami.

Pączki domowe to mnóstwo pracy. Przygotowanie 18 pączków zajęło mi trzy godziny. Ale decyzję o tym, by w końcu w Tłusty Czwartek zjeść pączki domowe podjąłem błyskawicznie, gdy przeczytałem skład tych sklepowych. I co z tego, że pączki domowe nie są aż tak puszyste, jak te sklepowe. Że nie mają jak malowanych jasnych obwódek, skoro te sklepowe smakiem nawet „nie leżały” koło moich. Przepis na moje pączki jest prosty, tradycyjny i sprawdził się znakomicie, dlatego z czystym sumieniem przekazuję go dalej.

Składniki

600 gramów mąki pszennej;
250 ml mleka;
50 gramów świeżych drożdży;
3 wiejskie jajka;
50 gramów masła;
50 gramów drobnego cukru;
2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii;
4 kostki smalcu wieprzowego;
ulubione powidła do nadziania pączków;
cukier puder;

Przepis na pączki domowe

Mąkę pszenną wsyp do ciepłej miski. W osobnej miseczce wymieszaj 250 ml ciepłego mleka z 50 gramami świeżych drożdży. Wlej mleko z drożdżami do miski z mąką i rozmieszaj z taką ilością mąki, aby powstała mikstura o konsystencji śmietany. Przykryj miskę ściereczką i zostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po upływie 15 minut zaczyn ciasta powinien już wspaniale wyrosnąć. Po tym czasie dodaj do zaczynu pozostałe składniki (jajka, masło, cukier, wanilię). Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i podziel na kawałki o wadze około 60 gramów każdy. Dowolnym sposobem (np. jak kluski śląskie albo pyzy) formuj pączki domowe. Rozłóż je na posypanej niewielką ilością mąki ściereczce. Przykryj drugą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Czas i cierpliwość to dwie rzeczy potrzebne do zrobienia dobrych pączków

Podczas gdy pączki wyrastają rozgrzej sporą ilość smalcu do temperatury 180 stopni (tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały podczas smażenia). Wrzuć pączki na rozgrzany tłuszcz i smaż około 1,5-2 minut z jednej strony. Obróć pączki i smaż kolejne 1,5-2 minuty. Ważne, aby temperatura tłuszczu była w miarę stała. Odwróć ponownie pączki i dosmaż przez około 30 sekund.

Pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i nadziewaj każdego z nich przez jego spodnią stronę ulubionymi powidłami lub najlepiej płatkami róży w cukrze za pomocą rękawa cukierniczego. Pączki możesz posypać teraz cukrem pudrem, ale jeżeli wolisz pączki domowe w bogatszej wersji przygotuj dużą garść orzechów pistacjowych, cukier puder, likier morelowy (lub dowolny inny) i cytrynę. Do miski wsyp około 100 ml cukru pudru i wyciśnij sok z cytryny. Dodaj również mały kieliszek likieru morelowego. Dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie lukier.

Pączki domowe sposób podania

Spód „z dziurką” zamocz w lukrze, odwróć i połóż na kratce do odcieknięcia. Każdego pączka posyp z wierzchu posiekanymi orzechami pistacjowymi. Najlepiej smakują do 3 godzin po ich przygotowaniu.


Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis na babka drożdżowa idealną na wielkanocny stół.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *