oszukane tiramisu Majorką pachnące

Oszukane tiramisu, na które przepis poniżej zamieszczam pachnie Majorką. A właściwie słynnym tamtejszym likierem Hierbas. Kto był na Majorce to albo ten likier tam pijał, albo przywiózł go stamtąd jako pamiątkę. Słodki, ziołowy, pyszny. Zielony, pięknie zielony. Wiem. Sam wielokrotnie pisałem, że tiramisu jest tylko jedno – oryginał. Gdy jednak wziąłem przywieziony z Majorki hierbas do ręki, odkręciłem korek, powąchałem zawartość, wypiłem kieliszek… Automatycznie pomyślałem, jak pięknie i cudnie smakowałoby tiramisu z tak aromatycznym likierem. Wiem, że hierbas nie kupicie w Polsce. Nie mam dla Was rady, jak to zmienić. Ale może macie jakiś inny, unikalny likier lub własną nalewkę… Pomyślcie, może być naprawdę nieźle…

 

OSZUKANE TIRAMISU

SKŁADNIKI:

  • około 300 gramów biszkoptów Savoiardi;
  • 500 gramów sera mascarpone;
  • 150 gramów drobnego cukru;
  • laska wanilii lub pasta waniliowa;
  • 6 wiejskich jajek;
  • majorkański likier ziołowy Hierbas;
  • kakao;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

2. Żółtka jajek oddziel od białek. Przełóż je do miski malaksera.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

3. Ucieraj żółtka na średniej prędkości malaksera.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

4. Do ucierających się żółtek dodawaj po łyżce mascarpone nie przerywając ucierania. Cały proces ucierania żółtek z serem powinien trwać około 10 minut, do uzyskania białej masy.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

5. Do uzyskanej masy dodaj wanilię. Zamieszaj.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

6. Do czystej miski malaksera wlej białka jajek, dodaj szczyptę soli. Zacznij ucierać białka na pianę.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

7. W trakcie ucierania białek dodawaj stopniowo cukier nie zatrzymując pracy malaksera.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

8. Ubita piana z cukrem gotowa, masa z żółtek i mascarpone z wanilią również. Jest baza, robimy zatem oszukane tiramisu.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

9. Do miski z masą dodawaj partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszając połącz oba składniki.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

10. Formę wielkości 24×26 centymetrów wysmaruj masłem, a następnie rozsmaruj na jej dnie niewielką ilość masy. Maczaj w likierze bardzo krótko biszkopty i układaj ciasno jeden przy drugim.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

11. Na ułożoną warstwę biszkoptów nałóż połowę masy i rozsmaruj ją na całej powierzchni. W identyczny sposób ułóż drugą warstwę biszkoptów i wlej pozostałą masę.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

12. Masę rozsmaruj dokładnie po całej powierzchni i posyp obficie kakao.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

13. Ozdób wierzch tiramisu np. kolorową posypką, niech deser cieszy również oko. Wstaw tiramisu do lodówki na całą noc, aby masa nieco stężała, a całość nabrała smaku.

OSZUKANE TIRAMISU Majorką pachnące

 

14. Moje oszukane tiramisu to wspaniały deser, który łączy jego lekką, puszystą masę i pyszne, smakujące intensywnie fantastycznym likierem z Majorki biszkopty. Teraz Twój ruch – zrób swoje oszukane tiramisu.

oszukane tiramisu Majorką pachnące

Może spróbujesz oryginalnego TIRAMISU przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *