oregano kreteńskie

Oregano to bez wątpienia jedno z najbardziej „wpływowych” ziół na świecie. I choć większość z nas tego nie wie to regularne spożywanie tego niezwykle aromatycznego zioła pomoże nam żyć dłużej i w lepszym zdrowiu. Już w starożytności uważano je za panaceum na wszelkie dolegliwości i choroby. Jest niezwykle ważnym składnikiem diety kreteńskiej, która obok diety śródziemnomorskiej uważana jest za najzdrowszą na świecie.

OREGANO, CZYLI ŻYJ ZDROWO

Zobacz poniżej, w jaki sposób możesz używać oregano w codziennej diecie:


DLACZEGO WARTO

A oto kilka faktów o tej niezwykłej roślinie (za portal.abczdrowie.pl):

  • to to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie;
  • głównym jego składnikiem jest olejek tymolowy. W olejku tymolowym znajdują się tymol, karwakrol i seskwiterpeny. W starożytnym Egipcie tymol i karwakrol były stosowane przy mumifikacji ze względu na właściwości bakterio- i grzybobójcze;
  • w oregano znajdziemy witaminy A, C, E, K i z grupy B. Roślina ta jest zwłaszcza bardzo dobrym źródłem witaminy C – ma jej 2,3 mg w 100 g. Działa ona uszczelniająco na naczynia krwionośne, zwiększa produkcję kolagenu i elastyny, odpowiada za prawidłowe gojenie się ran i mocne zęby. Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witamina A – za dobry wzrok, witamina E jest naturalnym eliksirem młodości płodności, a witamina K odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi;
  • witamina A, E i C to ponadto silne przeciwutleniacze. Jeśli natomiast chodzi o pierwiastki, oregano zawiera żelazo, mangan, fosfor, selen, magnez, potas, cynk, wapń, bor;
  • oregano działa w podobny sposób, jak leki podawane diabetykom w ich chorobie, jest więc znakomitym „wspomagaczem” przy leczeniu cukrzycy drugiego typu;
  • 100 g oregano w ponad 100 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik, który pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego;
  • przyczynia się m.in. do prawidłowej perystaltyki jelit, obniżenia ciśnienia krwi, mniejszego wchłaniania „złego” cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszenia uczucia głodu, obniżenia stężenia glukozy we krwi;
  • błonnik i inne związki obecne w oregano dobroczynnie wpływają na układ trawienny. Działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, odtruwająco;
  • pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Napar z tego zioła, zazwyczaj w połączeniu z innymi ziołami, w medycynie naturalnej stosowany jest w przypadku atonii jelit (chodzi o zanik lub zmniejszenie zdolności do skurczu mięśni) oraz w nadmiernej fermentacji jelit, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w niedoczynności wątroby;
  • w starożytności przyprawę tę uważano za najsilniejszą pochodzącą z natury odtrutkę;
  • obecny w nim błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego;
  • obecne w nim silne przeciwutleniacze również pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia – chronią nas przed atakiem wolnych rodników, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi groźnych chorób, w tym właśnie nowotworów;
  • uczeni z Long Island University w Nowym Jorku odkryli, że obecny w niej karwakrol przyczynia się do zniszczenia komórek rakowych prostaty. Z kolei olejek z oregano jest źródłem naringiny, która również działa przeciw nowotworowo.
  • za działanie przeciwgrzybicze odpowiada przede wszystkim wspomniany karwakrol, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego i odpornościowego;
  • jest dobrym źródłem kwasu rozmarynowego, który znakomicie wpływa na zdrowie – już na przełomie lat 80. i 90. uznano go za naturalny czynnik przeciwzapalny pochodzenia roślinnego. Pomaga w leczeniu astmy, zapobiega również zmianom miażdżycowym, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania UV; zdaniem naukowców dostarczanie organizmowi kwasu rozmarynowego może pomóc osobom z chorobą Alzheimera;
  • oregano działa rozkurczowo i wykrztuśnie, co od dawna wykorzystywane jest w przypadku przeziębień, astmy, zapalenia oskrzeli i zapalenia migdałków, a także w infekcjach zatok, gardła i jamy ustnej;
  • stosowanie go może pomóc na katar i kaszel. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomocny będzie olejek z oregano (który jest skuteczny w kuracjach odpornych nawet na antybiotyki);
  • pobudza apetyt, pomaga w reumatyzmie, alergiach, zaburzeniach miesiączkowych, zespole jelita drażliwego, nerwicy żołądka, kamicy żółciowej. Jest zalecany na bezsenność, ogranicza skurcze mięśni;
  • olejek z oregano wykorzystuje się ponadto do płukania gardła, przygotowania wzmacniających kąpieli oraz w przypadku trudno gojących się ran skóry oraz świądu;
  • natomiast ze względu na obecność witamin z grupy B oregano działa uspokajająco, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, poprawiając przy tym samopoczucie;

UWAGA NA … PODRÓBKI

Ale uwaga: jak pisze Łukasz Łuczaj, guru jeśli chodzi o zielarstwo w Polsce: „Czy jednak w sklepie kupuję włoskie oregano? Niestety najprawdopodobniej nie! I nie jest to też nasza lebiodka. W handlu jako oregano występuje często Lippia graveolens (tzw. meksykańskie oregano), a podobno też czasami Lippia palmeri, Lippia berlandieri, Poliomintha longiflora, Plectranthus amboinicus (syn. Coleus aromaticus), a także inne gatunki lebiodek z południowo-wschodniej Europy, o podobnym zapachu: lebiodka syryjska Origanum syriacum (składnik mieszanki zaatar), Origanum onites (używana w Grecki i Turcji) oraz majeranek Origanum majorana”.

„Przypuszcza się, że prawie WSZYSTKIE próbki tego zioła z handlu są zanieczyszczone innymi gatunkami, a ponad połowa z nich w ilości większej niż 20%. Na dodatek w oregano znajduje się częto np. liście jeżyn, cząbru, czy bliskowschodniego sumaku!”…

Na Krecie masz pewność, że kupujesz prawdziwe oregano…

SZCZYPTA … NA KONIEC

Ponad wszelką wątpliwość i ponad wszelkie zdrowotne argumenty przemawiające za codziennym spożywanie oregano (oczywiście z umiarem) wybija się jednak wspaniały, mocny aromat i smak oregano jako przyprawy. Przyprawy, którą w najzdrowszej na świecie kreteńskiej diecie dodaje się do wszystkiego. Bo smakuje zawsze, wszędzie i ze wszystkim. A zatem zacznijcie jeść oregano codziennie – na koniec na kanapkę, do zupy, do każdego dania, do oliwy, do pierogów… Ale kupujcie tylko takie sprawdzone, prawdziwe, z greckich sklepów internetowych lub podczas pobytu w Grecji lub we Włoszech.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *