OMLETY Z wieprzowiną po tajsku

Omlety z wieprzowiną po tajsku to pyszności dobre zarówno na lunch, jak i na obiad. Właściwie to danie dobre na każdą okazję. Farsz jest optymalny pod względem smaku, ale pamiętaj – zawsze możesz dodać coś od siebie – kuchnia to nie dyktat. Bardzo lubię tego typu dania; robi się je stosunkowo szybko, a ich podstawą są jajka, które po prostu uwielbiam. Może nie jestem obiektywny, bo co bym do jajek „wsadził” to zjem ze smakiem, ale te tajskie omlety z wieprzowiną naprawdę są wyjątkowe. To kolejne tajskie danie, które udowadnia, że tamtejsza kuchnia jest niezwykła i…prosta. No i okazuje się, że 150 gramów mięsa jest absolutnie wystarczające dla trzech osób.

 

OMLETY Z WIEPRZOWINĄ PO TAJSKU

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych, wiejskich jajek;
  • 200 gramów świeżej fasolki szparagowej;
  • 150 gramów mielonej łopatki wieprzowej;
  • mały pęczek świeżej kolendry;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 duży pomidor;
  • 1 cebula;
  • jedna łyżeczka pieprzu w ziarnach;
  • sos rybny;
  • sól;
  • olej arachidowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki farszu.

 

2. Fasolkę szparagową umyj, osusz i odkrój z niej końcówki. Wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj ją kilka minut, aż będzie „al dente”. Następnie odcedź ją i odłóż na bok.

 

3. Do moździerza wrzuć obrany czosnek, ziarna pieprzu i kolendrę. Ucieraj do uzyskania pasty.

 

4. Przegotowaną fasolkę pokrój w drobną kosteczkę. Pokrój w drobną kostkę cebulę; pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pozbaw nasion. Resztę pokrój w kosteczkę.

 

5. Na patelni rozgrzej nieco oleju arachidowego i wrzuć pastę z moździerza. Smaż 1 minutę.

 

6. Dorzuć na patelnię mięso i smaż 3 minuty.

 

7. Dodaj fasolkę szparagową i smaż kolejną minutę.

 

8. Dorzuć pomidora i smaż całość jeszcze jedną minutę. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie czym jeszcze chcesz. Odstaw farsz na bok.

 

9. Do miski wbij 6 jajek i wlej 1 łyżkę sosu rybnego. Wymieszaj delikatnie.

 

10. Smaż na oleju arachidowym cieniutkie omlety (powinno wyjść 6 sztuk).

 

11. Gdy usmażysz wszystkie omlety podgrzej farsz na patelni.

 

12. Nakładaj farsz na omlety i zwijaj je w rulon.

 

13. Omlety z wieprzowiną po tajsku podawaj udekorowane listkami świeżej kolendry i krążkami świeżej papryczki chili.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *