OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

Omlet ze szparagami to kolejna moja propozycja dania z zastosowaniem zielonych szparagów. To proste i niezwykle smaczne danie z ostrym akcentem, dzięki „dorzuceniu” papryczki chili i jalapeno powinno smakować każdemu. Oprócz szparagów zastosuj takie składniki, jakie lubisz. Ja jednak proponuję Tobie wypróbować mój przepis – jest sprawdzony. To znakomita pozycja na śniadanie, lunch, obiad i kolację, czyli zawsze i dla każdego. Gorąco zachęcam do wypróbowania – ważne, by ser feta i masa jajeczna w środku osiągnęły podobną, półpłynną konsystencję.

 

OMLET ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 wiejskie jajka;
  • 3-5 szparagów;
  • około 30 gramów dobrej jakości sera feta lub jeszcze lepiej prawdziwej bryndzy;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • marynowana ostra papryczka jalapeno;
  • masło;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 3 wiejskie jajka (wbrew pozorom świeżość i pochodzenie jajek ma ogromne znaczenie…), 3-5 szparagów (na osobę), około 30 gramów dobrej jakości sera feta lub jeszcze lepiej prawdziwej bryndzy, czerwona papryczka chilli, marynowana ostra papryczka jalapeno lub inna ostra.

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

 

2. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki i wrzuć do wrzącej wody (do omleta z 3 jajek wystarczą 3-5 szparagów). Gotuj od chwili wrzenia max 4 minuty. Szparagi będą „al dente” i o to chodzi. Następnie odcedź szparagi i przelej obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor.

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

 

3. Jajka wbij do dużej miski i rozkłóć dokładnie napuszczając do masy jajecznej jak najwięcej powietrza. Szparagi pokrój w nieduże kawałki według własnego uznania.

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

 

4. Pokrojone na kawałki szparagi wrzuć do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj całość. Masę możesz lekko posolić pamiętając jednak, że ser feta, który potem dodasz do omleta jest zwykle dość słony…

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

 

5. Rozgrzej niedużą patelnię (około 20 cm) i wrzuć na nią łyżeczkę masła. Gdy masło nie zdąży się jeszcze całkiem rozpuścić wlej na patelnię masę jajeczną ze szparagami. Smaż omleta ze szparagami na małym ogniu.

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

 

6. W międzyczasie przygotuj fetę, posiekaj drobno papryczkę chilli i pokrój jalapeno.

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

 

7. Gdy omlet w środku zaczyna się powoli ścinać to odpowiednia pora by rozłożyć na nim: pokruszoną fetę, chilli i jalapeno. Teraz już tylko od Ciebie zależy, jak długo jeszcze będziesz go smażyć, czyli jak ściętego omleta lubisz. Najlepszy omlet moim zdaniem to taki, który jest w środku średnio ścięty, a feta dość mocno roztopiona…

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

 

8. Jeszcze na patelni złóż omleta na połowę, a następnie albo przykryj patelnię pokrywką na chwilę, aby omlet doszedł (jeżeli lubisz omlet mocniej ścięty) lub od razu po złożeniu wyłóż go na talerz. Omlet ze szparagami posyp natką pietruszki i posiekaną papryczka chilli. PYCHA!

OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą

Pyszny OMLET z WARZYWAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “OMLET ZE SZPARAGAMI i prawdziwą bryndzą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *