Omlet ze szparagami i bryndzą owczą

Omlet ze szparagami przyrządzamy zawsze ze świeżych wiejskich jajek. Rozkłócone jajka należy połączyć na patelni z kawałkami jędrnych zielonych szparagów oraz serem feta i ostrą papryczką chilli.

Omlet ze szparagami to kolejna moja propozycja dania z zastosowaniem zielonych szparagów. To proste i niezwykle smaczne danie z ostrym akcentem, dzięki „dorzuceniu” papryczki chili i jalapeno powinno smakować każdemu. Oprócz szparagów zastosuj takie składniki, jakie lubisz. Ja jednak proponuję Tobie wypróbować mój przepis, jest sprawdzony. To znakomita pozycja na śniadanie, lunch, obiad i kolację, czyli zawsze i dla każdego. Gorąco zachęcam do wypróbowania, ważne, by ser feta i masa jajeczna w środku osiągnęły podobną, półpłynną konsystencję.

Składniki

3 wiejskie jajka;
3 do 5 szparagów;
około 30 gramów dobrej jakości sera feta lub jeszcze lepiej prawdziwej bryndzy;
1 czerwona papryczka chilli;
marynowana ostra papryczka jalapeno;
masło;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Przepis na omlet ze szparagami

Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki i wrzuć do wrzącej wody (do omleta z 3 jajek wystarczą 3 do 5 szparagów). Gotuj od chwili wrzenia max 4 minuty. Szparagi będą „al dente” i o to chodzi. Następnie odcedź szparagi i przelej obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor. Szparagi pokrój w nieduże kawałki według własnego uznania.

Jajka wbij do dużej miski i rozkłóć dokładnie, aby do masy jajecznej dostało się jak najwięcej powietrza. Pokrojone na kawałki szparagi wrzuć do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj całość. Masę możesz lekko posolić pamiętając jednak, że ser feta, który potem dodasz do omleta jest zwykle dość słony.

Rozgrzej niedużą patelnię (około 20 cm) i wrzuć na nią łyżeczkę masła. Gdy masło nie zdąży się jeszcze całkiem rozpuścić wlej na patelnię masę jajeczną ze szparagami. Smaż omleta ze szparagami na małym ogniu.

W międzyczasie przygotuj fetę, posiekaj drobno papryczkę chilli i pokrój jalapeno.

Omlet ze szparagami sposób podania

Gdy omlet ze szparagami zaczyna się powoli ścinać to odpowiednia pora by rozłożyć na nim pokruszoną fetę, chilli i jalapeno. Teraz już tylko od Ciebie zależy, jak długo jeszcze będziesz go smażyć, czyli jak ściętego omleta lubisz. Najlepszy omlet moim zdaniem to taki, który jest w środku średnio ścięty, a feta dość mocno roztopiona.

Jeszcze na patelni złóż omleta na połowę, a następnie albo przykryj patelnię pokrywką na chwilę, aby omlet doszedł (jeżeli lubisz omlet mocniej ścięty) lub od razu po złożeniu wyłóż go na talerz. Posyp natką pietruszki i posiekaną papryczka chilli.


Wypróbuj również omlet z warzywami i na omlet z kurkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *