Omlet ze szparagami to kolejna moja propozycja dania z zastosowaniem zielonych szparagów. To proste i niezwykle smaczne danie z ostrym akcentem, dzięki „dorzuceniu” papryczki chili i jalapeno powinno smakować każdemu. Oprócz szparagów zastosuj takie składniki, jakie lubisz. Ja jednak proponuję Tobie wypróbować mój przepis – jest sprawdzony. To znakomita pozycja na śniadanie, lunch, obiad i kolację, czyli zawsze i dla każdego. Gorąco zachęcam do wypróbowania – ważne, by ser feta i masa jajeczna w środku osiągnęły podobną, półpłynną konsystencję.

 

OMLET ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 wiejskie jajka;
  • 3-5 szparagów;
  • około 30 gramów dobrej jakości sera feta lub jeszcze lepiej prawdziwej bryndzy;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • marynowana ostra papryczka jalapeno;
  • masło;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 3 wiejskie jajka (wbrew pozorom świeżość i pochodzenie jajek ma ogromne znaczenie…), 3-5 szparagów (na osobę), około 30 gramów dobrej jakości sera feta lub jeszcze lepiej prawdziwej bryndzy, czerwona papryczka chilli, marynowana ostra papryczka jalapeno lub inna ostra.

 

2. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki i wrzuć do wrzącej wody (do omleta z 3 jajek wystarczą 3-5 szparagów). Gotuj od chwili wrzenia max 4 minuty. Szparagi będą „al dente” i o to chodzi. Następnie odcedź szparagi i przelej obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor.

 

3. Jajka wbij do dużej miski i rozkłóć dokładnie napuszczając do masy jajecznej jak najwięcej powietrza. Szparagi pokrój w nieduże kawałki według własnego uznania.

 

4. Pokrojone na kawałki szparagi wrzuć do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj całość. Masę możesz lekko posolić pamiętając jednak, że ser feta, który potem dodasz do omleta jest zwykle dość słony…

 

5. Rozgrzej niedużą patelnię (około 20 cm) i wrzuć na nią łyżeczkę masła. Gdy masło nie zdąży się jeszcze całkiem rozpuścić wlej na patelnię masę jajeczną ze szparagami. Smaż omleta ze szparagami na małym ogniu.

 

6. W międzyczasie przygotuj fetę, posiekaj drobno papryczkę chilli i pokrój jalapeno.

 

7. Gdy omlet w środku zaczyna się powoli ścinać to odpowiednia pora by rozłożyć na nim: pokruszoną fetę, chilli i jalapeno. Teraz już tylko od Ciebie zależy, jak długo jeszcze będziesz go smażyć, czyli jak ściętego omleta lubisz. Najlepszy omlet moim zdaniem to taki, który jest w środku średnio ścięty, a feta dość mocno roztopiona…

 

8. Jeszcze na patelni złóż omleta na połowę, a następnie albo przykryj patelnię pokrywką na chwilę, aby omlet doszedł (jeżeli lubisz omlet mocniej ścięty) lub od razu po złożeniu wyłóż go na talerz. Omlet ze szparagami posyp natką pietruszki i posiekaną papryczka chilli. PYCHA!


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “OMLET ZE SZPARAGAMI i bryndzą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *