OMLET Z WARZYWAMI na bogato

Omlet z warzywami to uniwersalne danie, które smakować będzie zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Omlet w ogóle to danie, które można kształtować na setki sposobów, więc i mój przepis traktujcie jako jeden z wielu. Niech będzie on wskazówką dla wszystkich, którzy omlety jadają często i nie mają już pomysłu na ich nowe wersje. Mój omlet z warzywami to naprawdę pożywne danie, które smakować powinno wszystkim, ponieważ jest w nim mnóstwo warzyw, ziół, ale i dwa rodzaje serów. Jest naprawdę smacznie.

 

OMLET Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2-3 duże wiejskie jajka;
  • kawałek żółtej papryki;
  • kawałek zielonej papryki;
  • kawałek czerwonej papryki;
  • kawałek cukinii;
  • dymka;
  • kawałek twardego, żółtego sera;
  • kawałek kremowego twarogu;
  • natka pietruszki;
  • świeży koperek;
  • świeża mięta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

2. Wszystkie warzywa umyj i osusz dokładnie. Papryki pokrój w drobną kostkę, cukinię zaś zetrzyj na dużych oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru wody.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

3. Twardy ser zetrzyj na tarce. Ja użyłem greckiej owczej Grawiery z suszonym tymiankiem. To ser bardzo aromatyczny, taki „z charakterem” – dojrzewający, dosyć intensywny w smaku. Ty użyj swojego ulubionego.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

4. Świeże zioła to znakomity dodatek chyba do wszystkiego. Starajcie się ich używać jak najwięcej, ponieważ dodadzą każdemu Waszemu daniu niebywałego smaku. O walorach zdrowotnych chyba nie musze się wypowiadać… Ja użyłem natki pietruszki, koperku i świeżej mięty. Zioła posiekaj drobno.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

5. Twaróg to również bardzo dobry dodatek do omletu. Gdy dobrej jakości, świeżutki, ale dobrze odciśnięty, kremowy, lekko rozpuści się pod wpływem temperatury. Ja użyłem kreteńskiej mizithry – to lekko kwaskowy, mocno kremowy ser owczy, czasem owczo – kozi. Jeżeli będziecie kiedyś na Krecie koniecznie go spróbujcie. W kraju mamy duży wybór twarogów i z pewnością znajdziecie swój ulubiony, aby zastosować go w tym daniu.

UWAGA: Zamiast mizithry użyj tłustego twarogu.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

6. Omlet z warzywami wymaga nieco dymki, ale bądźcie ostrożni z jej dodaniem w tym przypadku. Gdy dacie za dużo po prostu zniszczy smak omleta. Jeżeli macie obawy, że młoda cebula zepsuje Wam omleta po prostu pomińcie dymkę.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

7. Jajka wbij do szklanki albo miseczki i dobrze rozkłóć. Niech to będą najlepsze jajka, jakie jesteś w stanie zdobyć.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

8. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je 2-3 minuty na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Nie przypal warzyw!

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

9. Na przesmażone warzywa wlej rozkłócone jajka. Zmniejsz od razu ogień pod patelnią. Obracając patelnią postaraj się, aby jajka szczególnie od spodu „podlały” warzywa, w przeciwnym razie warzywa mogą się przypalić.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

10. Na omleta wrzuć posiekane zioła.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

11. Dodaj również oba sery. Dla mnie omlet z warzywami w tym momencie jest już gotowy – od spodu jest już ładnie zrumieniony, w środku pozostaje nadal płynny. Jeżeli wolisz ścięty omlet pozostaw go jeszcze 1-2 minuty na gazie podkręcając nieco ogień i przykrywając patelnię pokrywką.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

 

12. Omlet z warzywami złóż na połowę i podawaj od razu. W środku jeszcze przez dobrych kilka minut omlet z warzywami powinien zostać półpłynny… Pycha.

OMLET Z WARZYWAMI na bogato

Wypróbuj także OMLET STYRYJSKI – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *