Omlet z warzywami to uniwersalne danie, które smakować będzie zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Omlet w ogóle to danie, które można kształtować na setki sposobów, więc i mój przepis traktujcie jako jeden z wielu. Niech będzie on wskazówką dla wszystkich, którzy omlety jadają często i nie mają już pomysłu na ich nowe wersje. Mój omlet z warzywami to naprawdę pożywne danie, które smakować powinno wszystkim, ponieważ jest w nim mnóstwo warzyw, ziół, ale i dwa rodzaje serów. Jest naprawdę smacznie.

 

OMLET Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2-3 duże wiejskie jajka;
  • kawałek żółtej papryki;
  • kawałek zielonej papryki;
  • kawałek czerwonej papryki;
  • kawałek cukinii;
  • dymka;
  • kawałek twardego, żółtego sera;
  • kawałek kremowego twarogu;
  • natka pietruszki;
  • świeży koperek;
  • świeża mięta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wszystkie warzywa umyj i osusz dokładnie. Papryki pokrój w drobną kostkę, cukinię zaś zetrzyj na dużych oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru wody.

 

3. Twardy ser zetrzyj na tarce. Ja użyłem greckiej owczej Grawiery z suszonym tymiankiem. To ser bardzo aromatyczny, taki „z charakterem” – dojrzewający, dosyć intensywny w smaku. Ty użyj swojego ulubionego.

 

4. Świeże zioła to znakomity dodatek chyba do wszystkiego. Starajcie się ich używać jak najwięcej, ponieważ dodadzą każdemu Waszemu daniu niebywałego smaku. O walorach zdrowotnych chyba nie musze się wypowiadać… Ja użyłem natki pietruszki, koperku i świeżej mięty. Zioła posiekaj drobno.

 

5. Twaróg to również bardzo dobry dodatek do omletu. Gdy dobrej jakości, świeżutki, ale dobrze odciśnięty, kremowy, lekko rozpuści się pod wpływem temperatury. Ja użyłem kreteńskiej mizithry – to lekko kwaskowy, mocno kremowy ser owczy, czasem owczo – kozi. Jeżeli będziecie kiedyś na Krecie koniecznie go spróbujcie. W kraju mamy duży wybór twarogów i z pewnością znajdziecie swój ulubiony, aby zastosować go w tym daniu.

UWAGA: Zamiast mizithry użyj tłustego twarogu.

 

6. Omlet z warzywami wymaga nieco dymki, ale bądźcie ostrożni z jej dodaniem w tym przypadku. Gdy dacie za dużo po prostu zniszczy smak omleta. Jeżeli macie obawy, że młoda cebula zepsuje Wam omleta po prostu pomińcie dymkę.

 

7. Jajka wbij do szklanki albo miseczki i dobrze rozkłóć. Niech to będą najlepsze jajka, jakie jesteś w stanie zdobyć.

 

8. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je 2-3 minuty na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Nie przypal warzyw!

 

9. Na przesmażone warzywa wlej rozkłócone jajka. Zmniejsz od razu ogień pod patelnią. Obracając patelnią postaraj się, aby jajka szczególnie od spodu „podlały” warzywa, w przeciwnym razie warzywa mogą się przypalić.

 

10. Na omleta wrzuć posiekane zioła.

 

11. Dodaj również oba sery. Dla mnie omlet z warzywami w tym momencie jest już gotowy – od spodu jest już ładnie zrumieniony, w środku pozostaje nadal płynny. Jeżeli wolisz ścięty omlet pozostaw go jeszcze 1-2 minuty na gazie podkręcając nieco ogień i przykrywając patelnię pokrywką.

 

12. Omlet z warzywami złóż na połowę i podawaj od razu. W środku jeszcze przez dobrych kilka minut omlet z warzywami powinien zostać półpłynny… Pycha.

Wypróbuj także OMLET STYRYJSKI – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *