OMLET Z PSTRĄGIEM wędzonym

Omlet z pstrągiem na zimno wędzonym to prosty, za to bardzo smaczny omlet. Oczywiście tylko wtedy, gdy użyjesz świeżych, wiejskich jajek i świeżej, wędzonej na zimno ryby. No i technika przygotowania omleta to rzecz ważna, ale tę przecież każda/y z Was ma doskonale opracowaną. Użyj takiej ryby wędzonej, jaką lubisz, ale lepsza będzie ryba wędzona na zimno. Najważniejsze jednak, by była jak najświeższa. Kilka minut pracy, a doskonały efekt murowany.

 

OMLET Z PSTRĄGIEM

SKŁADNIKI:

  • 3 duże, wiejskie jajka;
  • 60 gramów łososiowego pstrąga wędzonego;
  • masło;
  • szczypiorek;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Szczególna uwagę zwróć na ich jakość; to bezwzględny wymóg, aby ten omlet wyszedł wybornie.

OMLET Z PSTRĄGIEM wędzonym

 

2. Na dużej patelni roztop łyżeczkę masła; patelnia powinna być ogrzewana średnim ogniem, w przeciwnym wypadku masło od razu się przypali.

OMLET Z PSTRĄGIEM wędzonym

 

3. Gdy masło ledwie się rozpuści, albo nawet gdy drobna jego część pozostanie nierozpuszczona, wlej porządnie roztrzepane jajka. Masa jajeczna powinna pokryć cały spód patelni.

OMLET Z PSTRĄGIEM wędzonym

 

4. Smaż omlet co jakiś czas odchylając szpatułką od brzegów patelni ściętą masę. W wolne miejsce pochylając patelnię przelewaj nieściętą jeszcze masę.

OMLET Z PSTRĄGIEM wędzonym

 

5. Gdy masa jajeczna będzie w środku lekko ścięta (stopień ścięcia zależy oczywiście od Twoich upodobań) wyłącz gaz pod patelnią. Nałóż szybko na omlet poszarpane kawałeczki ryby i posyp go szczypiorkiem. Zwiń go  „na trzy” w rulon; jego środek i ryba zetną się powolutku pod wpływem ciepła.

OMLET Z PSTRĄGIEM wędzonym

 

6. Omlet z pstrągiem serwuj przekrojony na połowę i oprószony posiekanym szczypiorkiem.

OMLET Z PSTRĄGIEM wędzonym

Gdy wolisz PSTRĄGA PIECZONEGO kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *