Omlet z pstrągiem wędzonym to prosty, za to bardzo smaczny omlet. Oczywiście tylko wtedy, gdy użyjesz świeżych, wiejskich jajek i świeżej, wędzonej na zimno ryby. No i technika przygotowania omleta to rzecz ważna, ale tę przecież każda/y z Was ma doskonale opracowaną. Użyj takiej ryby wędzonej, jaką lubisz, ale lepsza będzie ryba wędzona na zimno. Najważniejsze jednak, by była jak najświeższa. Kilka minut pracy, a doskonały efekt murowany.

 

OMLET Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM

SKŁADNIKI:

  • 3 duże, wiejskie jajka;
  • 60 gramów łososiowego pstrąga wędzonego;
  • masło;
  • szczypiorek;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Szczególna uwagę zwróć na ich jakość; to bezwzględny wymóg, aby ten omlet wyszedł wybornie.

 

2. Na dużej patelni roztop łyżeczkę masła; patelnia powinna być ogrzewana średnim ogniem, w przeciwnym wypadku masło od razu się przypali.

 

3. Gdy masło ledwie się rozpuści, albo nawet gdy drobna jego część pozostanie nierozpuszczona, wlej porządnie roztrzepane jajka. Masa jajeczna powinna pokryć cały spód patelni.

 

4. Smaż omlet co jakiś czas odchylając szpatułką od brzegów patelni ściętą masę. W wolne miejsce pochylając patelnię przelewaj nieściętą jeszcze masę.

 

5. Gdy masa jajeczna będzie w środku lekko ścięta (stopień ścięcia zależy oczywiście od Twoich upodobań) wyłącz gaz pod patelnią. Nałóż szybko na omlet poszarpane kawałeczki ryby i posyp go szczypiorkiem. Zwiń go  „na trzy” w rulon; jego środek i ryba zetną się powolutku pod wpływem ciepła.

 

6. Omlet z pstrągiem wędzonym serwuj przekrojony na połowę i oprószony posiekanym szczypiorkiem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *