Omlet z kurkami i ziemniakami

Drukuj przepis

Omlet z kurkami i ziemniakami, czy też może tortilla lub frittata? Nazwa tego dania, którego składnikami są jedynie dobre, wiejskie jajka, świeże kurki i ziemniaki sałatkowe w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Przygotowanie go zajmie Ci maksymalnie 20 minut, o ile dysponujesz ugotowanymi wcześniej ziemniakami  (np. pozostałymi z poprzedniego dnia z obiadu). Jeżeli nie to i tak przy tym pysznym daniu się nie napracujesz; wydłuży się jedynie czas jego przygotowania o czas ugotowania ziemniaków. Do dzieła.

 

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych, wiejskich jajek;
  • 2-3 ziemniaki sałatkowe;
  • 100-150 gramów świeżych kurek;
  • szczypiorek;
  • 1 cebula;
  • tymianek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

 

2. Jeżeli nie dysponujesz ziemniakami z dnia poprzedniego ugotuj 2-3 większe ziemniaki sałatkowe w mundurkach w lekko osolonej wodzie. To ważne, aby ziemniaki były właśnie sałatkowe, ponieważ gwarantuje to, że nie rozpadną się po ugotowaniu i podczas ich krojenia.

 

3. Ziemniaki zaraz po ugotowaniu obierz ze skórki i odłóż, aby nieco przestygły. Kurki oczyść pędzelkiem.

 

4. Ziemniaki pokrój na plasterki; obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj niewielką ilość dymki lub szczypiorku.

 

5. Jajka wbij do dużej miski, posól, popierz i dobrze rozmieszaj trzepaczką.

 

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie obsmaż „na złoto” pokrojone ziemniaki.

 

7. Przesmażone ziemniaki odłóż na ręcznik papierowy, a na patelnię wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wrzuć kurki; posól je delikatnie, lekko popieprz i smaż 3-4 minuty.

 

8. Do przesmażonych kurek z cebulą dołóż przesmażone wcześniej ziemniaki.

 

9. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum i wlej masę jajeczną, posyp suszonym lub świeżym tymiankiem. Patelnię zdejmij z gazu i poruszając nią dookoła i posługując się mieszadłem połącz składniki tak, aby spód patelni „oblała” masa jajeczna, a nie przylegały do niej grzyby lub ziemniaki, ponieważ przypalą się i dadzą nieprzyjemny posmak omletowi.

 

10. Patelnię z uformowanym omletem połóż z powrotem na gaz, zwiększ płomień na średni i smaż omlet z kurkami i ziemniakami do momentu, aż masa jajeczna na wierzchu osiągnie taki stopień ścięcia, jaki lubisz. Nie powinno to zająć więcej, niż 5-7 kilka minut. Pamiętaj – jeżeli przesmażysz omleta zbyt długo będzie suchy w środku i niesmaczny.

 

11. Omlet z kurkami i ziemniakami podawaj na talerzu posypany dymką lub szczypiorkiem; jeżeli chcesz omlet podać na patelni, na której się smażył zdejmij patelnię odpowiednio wcześniej, aby omlet nie przesuszył się.

 

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz