Omlet z kurkami i ziemniakami

Drukuj przepis

Omlet z kurkami i ziemniakami, czy też może tortilla lub frittata? Nazwa tego dania, którego składnikami są jedynie dobre, wiejskie jajka, świeże kurki i ziemniaki sałatkowe w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Przygotowanie go zajmie Ci maksymalnie 20 minut, o ile dysponujesz ugotowanymi wcześniej ziemniakami  (np. pozostałymi z poprzedniego dnia z obiadu). Jeżeli nie to i tak przy tym pysznym daniu się nie napracujesz; wydłuży się jedynie czas jego przygotowania o czas ugotowania ziemniaków. Do dzieła.

 

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych, wiejskich jajek;
  • 2-3 ziemniaki sałatkowe;
  • 100-150 gramów świeżych kurek;
  • szczypiorek;
  • 1 cebula;
  • tymianek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

 

2. Jeżeli nie dysponujesz ziemniakami z dnia poprzedniego ugotuj 2-3 większe ziemniaki sałatkowe w mundurkach w lekko osolonej wodzie. To ważne, aby ziemniaki były właśnie sałatkowe, ponieważ gwarantuje to, że nie rozpadną się po ugotowaniu i podczas ich krojenia.

 

3. Ziemniaki zaraz po ugotowaniu obierz ze skórki i odłóż, aby nieco przestygły. Kurki oczyść pędzelkiem.

 

4. Ziemniaki pokrój na plasterki; obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj niewielką ilość dymki lub szczypiorku.

 

5. Jajka wbij do dużej miski, posól, popierz i dobrze rozmieszaj trzepaczką.

 

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie obsmaż „na złoto” pokrojone ziemniaki.

 

7. Przesmażone ziemniaki odłóż na ręcznik papierowy, a na patelnię wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wrzuć kurki; posól je delikatnie, lekko popieprz i smaż 3-4 minuty.

 

8. Do przesmażonych kurek z cebulą dołóż przesmażone wcześniej ziemniaki.

 

9. Zmniejsz gaz pod patelnią do minimum i wlej masę jajeczną, posyp suszonym lub świeżym tymiankiem. Patelnię zdejmij z gazu i poruszając nią dookoła i posługując się mieszadłem połącz składniki tak, aby spód patelni „oblała” masa jajeczna, a nie przylegały do niej grzyby lub ziemniaki, ponieważ przypalą się i dadzą nieprzyjemny posmak omletowi.

 

10. Patelnię z uformowanym omletem połóż z powrotem na gaz, zwiększ płomień na średni i smaż omlet z kurkami i ziemniakami do momentu, aż masa jajeczna na wierzchu osiągnie taki stopień ścięcia, jaki lubisz (możesz patelnie przykryć pokrywką na ten czas, ale wtedy zmniejsz gaz). Nie powinno to zająć więcej, niż kilka minut. Pamiętaj – jeżeli przesmażysz omleta zbyt długo będzie suchy w środku i niesmaczny.

 

11. Omlet z kurkami i ziemniakami podawaj na talerzu posypany dymką lub szczypiorkiem; jeżeli chcesz omlet podać na patelni, na której się smażył zdejmij patelnię odpowiednio wcześniej, aby omlet nie przesuszył się.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial