omlet z dzikimi szparagami

Omlet z dzikimi szparagami to nowość na naszym krajowym podwórku, ponieważ dzikie szparagi dopiero zaczynają wchodzić u nas na salony. Mam nadzieję, że dzikie szparagi na dłużej zagoszczą na krajowym rynku, ponieważ smakują zgoła inaczej, aniżeli te tradycyjne. Nie w tym rzecz, że smakują lepiej, ale po prostu są naturalne w przeciwieństwie do tych uprawianych przez człowieka. Żyjemy w czasach i kulturze, w której tak daleko odeszliśmy od smaków naszych babć i dziadków, że najwyższy czas te smaki poznać, powrócić do korzeni. A czy i u nas dzikie szparagi drzewiej występowały? Ano popytajcie starszych ludzi…

 

OMLET Z DZIKIMI SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • pęczek dzikich szparagów;
  • 3 duże wiejskie jajka;
  • twardy ser dojrzewający (np. parmezan);
  • suszone płatki chilli;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

2. Dzikie szparagi należy starannie przygotować. Przede wszystkim trzeba odciąć zdrewniałe końcówki (nie chodzi bynajmniej o główki) i pozbawić je wszelkich nieczystości. Jeżeli chcesz możesz pozostawić same najdelikatniejsze części szparagów (główki), ale to jednak już trąci rozpustą. Wszak szkoda wyrzucać choćby kawałka rośliny, jeżeli można ją zjeść…

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

3. Przygotowane dzikie szparagi umyj i odsącz wody. Jajka wbij do miski – dodaj sól oraz suszone płatki chilli, ewentualnie pieprz. Wymieszaj na gładką masę.

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

4. Szparagi wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię. Jeżeli są wśród nich również te twardsze elementy wlej na patelnię odrobinę gorącej wody i podduś szparagi przez 3-4 minuty, aż nieco zmiękną, a woda odparuje. Następnie wlej 2-3 łyżki oliwy.

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

5. Smaż szparagi na średnim ogniu przez 1-2 minuty w zależności od ich grubości.

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

6. Do krótko przesmażonych dzikich szparagów wlej masę jajeczną. Pod patelnią ogień powinien pozostawać na średnim poziomie.

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

7. Weź patelnię do ręki – sprawnym, kolistym ruchem rozlej po patelni masę jajeczną tak, aby pokryła wszystkie szparagi. Postaw patelnię z powrotem na gaz. Smaż omleta powoli.

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

8. Zatrzyj ser dojrzewający według uznania. Im dłużej dojrzewający będzie to ser, tym jego smak bardziej wpłynie na smak omleta. Dopasuj intensywność smaku sera do własnych upodobań. U mnie w tym konkretnym przypadku był to ser grawiera z Krety (z mleka owczego) z dodatkiem suszonego tymianku.

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

9. Gdy omlet osiągnie pożądany przez Ciebie stan ścięcia jajek rozłóż na nim starty ser, a następnie od razu złóż go na połowę, aby ser w środku zaczął się bardzo powoli topić. Oczywistym jest, że omlet z dzikimi szparagami znacznie lepiej będzie smakować, jeżeli zamkniesz omleta zanim całkowicie zetnie się w środku…

OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

 

10. Omlet z dzikimi szparagami podawaj koniecznie z dodatkowym warzywem, kawałkiem świeżego pieczywa i szklaneczką wina.

omlet z dzikimi szparagami

Wolisz tradycyjnego OMLETA ZE SZPARAGAMI? Kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *