omlet z dzikimi szparagami

Omlet z dzikimi szparagami to nowość na naszym krajowym podwórku, ponieważ dzikie szparagi dopiero zaczynają wchodzić u nas na salony. Mam nadzieję, że dzikie szparagi na dłużej zagoszczą na krajowym rynku, ponieważ smakują zgoła inaczej, aniżeli te tradycyjne. Nie w tym rzecz, że smakują lepiej, ale po prostu są naturalne w przeciwieństwie do tych uprawianych przez człowieka. Żyjemy w czasach i kulturze, w której tak daleko odeszliśmy od smaków naszych babć i dziadków, że najwyższy czas te smaki poznać, powrócić do korzeni. A czy i u nas dzikie szparagi drzewiej występowały? Ano popytajcie starszych ludzi…

 

OMLET Z DZIKIMI SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • pęczek dzikich szparagów;
  • 3 duże wiejskie jajka;
  • twardy ser dojrzewający (np. parmezan);
  • suszone płatki chilli;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Dzikie szparagi należy starannie przygotować. Przede wszystkim trzeba odciąć zdrewniałe końcówki (nie chodzi bynajmniej o główki) i pozbawić je wszelkich nieczystości. Jeżeli chcesz możesz pozostawić same najdelikatniejsze części szparagów (główki), ale to jednak już trąci rozpustą. Wszak szkoda wyrzucać choćby kawałka rośliny, jeżeli można ją zjeść…

 

3. Przygotowane dzikie szparagi umyj i odsącz wody. Jajka wbij do miski – dodaj sól oraz suszone płatki chilli, ewentualnie pieprz. Wymieszaj na gładką masę.

 

4. Szparagi wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię. Jeżeli są wśród nich również te twardsze elementy wlej na patelnię odrobinę gorącej wody i podduś szparagi przez 3-4 minuty, aż nieco zmiękną, a woda odparuje. Następnie wlej 2-3 łyżki oliwy.

 

5. Smaż szparagi na średnim ogniu przez 1-2 minuty w zależności od ich grubości.

 

6. Do krótko przesmażonych dzikich szparagów wlej masę jajeczną. Pod patelnią ogień powinien pozostawać na średnim poziomie.

 

7. Weź patelnię do ręki – sprawnym, kolistym ruchem rozlej po patelni masę jajeczną tak, aby pokryła wszystkie szparagi. Postaw patelnię z powrotem na gaz. Smaż omleta powoli.

 

8. Zatrzyj ser dojrzewający według uznania. Im dłużej dojrzewający będzie to ser, tym jego smak bardziej wpłynie na smak omleta. Dopasuj intensywność smaku sera do własnych upodobań. U mnie w tym konkretnym przypadku był to ser grawiera z Krety (z mleka owczego) z dodatkiem suszonego tymianku.

 

9. Gdy omlet osiągnie pożądany przez Ciebie stan ścięcia jajek rozłóż na nim starty ser, a następnie od razu złóż go na połowę, aby ser w środku zaczął się bardzo powoli topić. Oczywistym jest, że omlet z dzikimi szparagami znacznie lepiej będzie smakować, jeżeli zamkniesz omleta zanim całkowicie zetnie się w środku…

 

10. Omlet z dzikimi szparagami podawaj koniecznie z dodatkowym warzywem, kawałkiem świeżego pieczywa i szklaneczką wina.

omlet z dzikimi szparagami

Wolisz tradycyjnego OMLETA ZE SZPARAGAMI? Kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *