Omlet styryjski to połączenie dwóch doskonałości: wiejskich jajek i wysoko gatunkowego oleju z pestek dyni prosto z serca austriackiej Styrii. Olej ten ma bardzo ciemno zieloną, wręcz czarną barwę, więc danie być może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje absolutnie rewelacyjnie. Nie martwcie się, taki olej można już kupić i u nas. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania tego znakomitego dania. Dwie minuty roboty i „niebo w gębie”.

 

OMLET STYRYJSKI

SKŁADNIKI:

  • 2 duże wiejskie jajka;
  • styryjski olej z pestek dyni;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oto prawdziwy bohater tego dania. Jeden litr tego oleju wytwarza się z 2,5 kg pestek dyni; olej ma bardzo ciemno zielony kolor, zbliżony do czarnego. Oryginalny produkt winien posiadać na opakowaniu unijny certyfikat G.g.A. (specjalność regionu, produkt wytwarzany jedynie w tym regionie, jedyny i niepowtarzalny), co oznacza, iż jest on produktem tak samo unikatowym i wytwarzanym jedynie w Styrii, jak parmezan, czy szynka parmeńska w Emilii Romanii. Każde opakowanie oryginalnego oleju z pestek dyni ze Styrii winno posiadać banderolę z indywidualnym numerem.

 

2. Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju z pestek dyni.

 

3. Po krótkiej chwili dodaj posoloną masę jajeczną przygotowaną z jajek najlepiej „od baby”.

 

4. Smaż omleta na średnim ogniu przesuwając ściętą masę łopatką na środek.

 

5. Następnie przechylaj patelnię na boki i uzupełniaj puste fragmenty patelni masą jajeczną.

 

6. Omlet styryjski jest gotowy w 2 minuty – podawaj z kromką ciemnego, wiejskiego chleba.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.