Omlet styryjski przepis z Grazu

Omlet styryjski to rozkłócone jajka wolno smażone na oleju z pestek dyni styryjskich.

Omlet styryjski to połączenie dwóch doskonałości. Wiejskich jajek i wysoko gatunkowego oleju z pestek dyni prosto z serca austriackiej Styrii. Olej ten ma bardzo ciemno zieloną, wręcz czarną barwę, więc danie być może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje absolutnie rewelacyjnie. Po prawdzie ten smakołyk winien być serwowany raczej jako jajecznica, ale mnie bardziej odpowiada w formie omleta. A jeśli będziesz kiedyś w Styrii i zechcesz spróbować oryginału pytaj o Schmölzi, bo taka jest lokalna nazwa tego smakołyku. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania tego znakomitego dania. Dwie minuty roboty i „niebo w gębie”.

Składniki

2 lub 3 duże wiejskie jajka
styryjski olej z pestek dyni
styryjskie pestki dyni
sól, pieprz

Przepis na omlet styryjski

Zanim przejdę do właściwego przepisu, parę słów o bohaterze tego dania, olej styryjskim.  Jeden litr tego oleju wytwarza się z 2,5 kg pestek dyni; olej ma bardzo ciemno zielony kolor, zbliżony do czarnego. Aby produkt mógł być uznany za oryginalny musi posiadać na opakowaniu unijny certyfikat G.g.A. (specjalność regionu, produkt wytwarzany jedynie w tym regionie, jedyny i niepowtarzalny). Oznacza to, iż jest on produktem unikatowym i wytwarzanym jedynie w Styrii, podobnie jak ser parmezan, czy też szynka parmeńska w Emilii Romanii. Każde opakowanie oryginalnego oleju z pestek dyni ze Styrii winno posiadać banderolę z indywidualnym numerem.

Mamy już przepyszny olej styryjski rozpocznijmy zatem gotowanie. Jajka wiejskie dobrze rozkłóć aby uzyskać gładką masę (dowiedz się co łączy Styrię i jajka). Na lekko rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju z pestek dyni. Olej nie ma prawa za bardzo się zagrzać, bo stanie się gorzki. Po krótkiej chwili dodaj posoloną masę jajeczną przygotowaną z jajek najlepiej „od baby”.

Smaż omleta na średnim ogniu przesuwając ściętą masę łopatką w kierunku środka patelni. Następnie przechylaj patelnię na boki i uzupełniaj puste fragmenty patelni nieściętą jeszcze masą jajeczną.

Omlet styryjski sposób podania

Podawaj z kromką ciemnego, wiejskiego chleba lub na tejże kromce. Omleta vel jajecznicę możesz posypać pokruszonymi styryjskimi pestkami dni. Poznasz je łatwo, ponieważ mają niemal czarny kolor.


Wykorzystaj smakowity twarożek z pestkami dyni ze Styrii.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *