Omlet po śląsku to moja odpowiedź na zagospodarowanie tzw. resztek. Czasem są to ziemniaki z poprzedniego dnia, resztki wędlin, czy warzyw, które niezwłocznie należy spożytkować właśnie teraz, aby uniknąć konieczności ich wyrzucenia. Na Śląsku i ziemniaki, i frankfurterki są chyba zawsze dostępne w domu, więc z tych składników taki omlet proponuję.

Jeżeli są tacy, dla których frankfurterki to nowość to spieszę donieść, że są to wieprzowe, mocno wędzone, średnio mielone kiełbaski. Można je dostać w wersji parzonej, jak i surowej. Oczywiście te surowe są znacznie lepsze – znakomicie nadają się do jedzenia solo, ale również jako dodatek np. do gulaszu, któremu nadadzą wyśmienitego aromatu. A jak już „żywcem” nie macie co zrobić z ich nadmiarem zróbcie z nich mój omlet po śląsku.

 

OMLET PO ŚLĄSKU

SKŁADNIKI:

  • kilka ugotowanych, wystudzonych ziemniaków;
  • 2 frankfurterki;
  • 4-6 jajek w zależności od apetytu;
  • 1 ostra papryczka chilli;
  • pęczek natki pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli kilka ugotowanych, wystudzonych ziemniaków (najlepiej takich z dnia poprzedniego), 2 frankfurterki, 4-6 jajek w zależności od apetytu, ostrą papryczkę i sporo natki pietruszki.

 

2. Ziemniaki i kiełbaski pokrój w cienkie plasterki, natkę posiekaj, pokrój drobniutko papryczkę chilli.

 

3. Jajka wbij do miski – popieprz i posól, ale niezbyt dużo, ponieważ frankfurterki są zwykle dość dobrze przyprawione i łatwo przesolić omleta. Roztrzep jajka na gładką masę.

 

4. Do masy jajecznej dodaj pokrojone ziemniaki, frankfurterki, natkę i papryczkę. Wymieszaj wszystko delikatnie.

 

5. Roztrzepane jajka z dodatkami przelej delikatnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Potrząsając patelnią rozprowadź masę, aby pokryła całe dno patelni. Smaż omleta z obu stron kilka minut, aż ładnie się przyrumieni.

 

6. Omlet po śląsku smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *