OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

Omlet cesarski rodem z Austrii zachwyca każdego, kto go próbuje po raz pierwszy. Jeżeli i Wy go spróbujecie zrozumiecie dlaczego i myślę, że na stałe zagości w Waszych kuchniach. Kaiserschmarrn to omlet przyrządzany z jajek, mąki i mleka. Jest puszysty i pyszny, podawany zwykle ze śliwkowym lub morelowym rosterem.

Roster to coś pomiędzy kompotem, a powidłami lub dżemem. Owoce wkłada się do garnka, dodaje trochę wody i cukru oraz cynamonu (w rosterze śliwkowym) i dusi, aż śliwki się częściowo rozpadną (jak zrobić ROSTER ŚLIWKOWY dowiesz się <<TUTAJ>>). Oczywiście zamiast rostera możesz użyć np. powideł śliwkowych, a w mniej restrykcyjnej wersji np. sok malinowy. Omlet cesarski i tak smakować będzie obłędnie.

 

OMLET CESARSKI

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka;
  • 250 ml mleka;
  • 130 gramów mąki pszennej;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej;
  • cukier puder;
  • 1 łyżka cukru;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

2. Oddziel żółtka od białek i przełóż je do dużej miski. Wlej do żółtek mleko.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

3. Dobrze wymieszaj żółtka z mlekiem; do masy dodaj pastę waniliową lub dodaj laskę waniliową oraz szczyptę soli.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

4. Dodaj do masy rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

5. Dodawaj po trochu do masy jajecznej mąkę i mieszaj intensywnie, aby nie powstały grudki.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

6. Białka jajek wlej do miski malaksera i utrzyj na sztywną pianę dodając pod koniec łyżkę cukru.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

7. Przełóż pianę do miski z masą jajeczną i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Masa winna być puszysta i obfita – z podanych składników omlet zaspokoi głód 2-3 osób. Od razu przystąp do smażenia.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

8. Na patelni rozgrzej spory kawałek masła. Gdy się rozpuści wsyp 1 łyżeczkę cukru. To mój patent na skarmelizowany spód omleta. Ale uważaj, możesz łatwo przypalić omleta 😉

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

9. Wlej masę omletową (patelnia musi takich rozmiarów, aby omlet wyszedł dość gruby, zatem lepiej użyć mniejszej patelni. Tutaj masy było dużo, użyłem patelni 24 cm.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

10. Smaż na niezbyt mocnym ogniu 2-3 minuty lub nieco dłużej – w zależności od grubości omleta. W oryginale omleta smaży się dla jednej osoby na małej patelni i podaje właśnie na niej z rosterem podanym w osobnym naczyniu. Smażenie omleta dla kilku domowników wymaga jednak większej patelni.

UWAGA: Omlet powinien być puszysty, więc dobór średnicy patelni do ilości masy naleśnikowej jest ważny.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

11. Odwróć omleta na drugą stronę przy użyciu dużego talerza i smaż kolejne 2 minuty na małym ogniu. Omlet wygląda na nieco przypalony… Rzeczywiście, dodany cukier nieco za mocno się skarmelizował, ale też dzięki temu z tej strony omlet był świetnie chrupiący. Dwoma widelcami poszarp Kaiserschmarrn na nieduże kawałki. Wyłącz gaz pod patelnią i zdejmij ją z palnika. Od spodu kawałki omleta nie będą pewnie jeszcze usmażone, jak należy, ale zapewniam Cię, że podanie omleta na tej patelni pozwoli na „dosmażenie się” omleta w ciągu następnych minut bez ognia. Tak przygotowany omlet będzie miał kawałki mocno chrupiące z jednej strony, z drugiej zaś mięciutkie… Czy można chcieć czegoś więcej ?

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

 

12. Omleta posyp obficie cukrem pudrem i podawaj z rosterem śliwkowym lub morelowym. Omlet cesarski to puszysta przyjemność na słodko dla każdego.

OMLET CESARSKI Kaiserschmarrn

Jak zrobić ROSTER MORELOWY dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *