ogórki małosolne

Ogórki małosolne w domu robione to klasyka ponadczasowa. Ogórki takie przygotowuje się tak łatwo, jak gotuje się wodę. Są pyszne i „pasują” chyba do wszystkiego. Każdy chyba ma jakiś swój tajemny składnik, dzięki któremu właśnie jego ogórki są wyjątkowe. Moje są takie zwykłe, ale zaręczam – równie pyszne albo jeszcze lepsze. Przed ich przygotowaniem koniecznie przetestuj ogórki od kilku dostawców i wybierz te najlepsze. No chyba, że zawsze kupujesz w tym samym miejscu albo masz własne z ogródka – takie najlepsze.

 

OGÓRKI MAŁOSOLNE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram świeżych ogórków gruntowych;
  • duży pęczek świeżego kopru;
  • kilka główek czosnku;
  • korzeń chrzanu;
  • ziele angielskie;
  • ziarna gorczycy;
  • sól (najlepiej niejodowana);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ogórki gruntowe powinny mieć zbliżony rozmiar, być jędrne i twarde. Po dokładnym ich oczyszczeniu szczoteczką dobrze jest pozostawić je w zimnej wodzie na około 15 minut.

 

2. Do ogórków potrzebny jest przede wszystkim świeży koper, zarówno łodygi, jak i kwiaty. Nie obejdzie się oczywiście bez sporej ilości czosnku (5-8 ząbków na litrowy słoik). Ponadto można dodać świeży korzeń chrzanu pokrojony w słupki, ziele angielskie, gorczycę, liście dębu itp. Według mnie do ogórków małosolnych w zupełności wystarczą jednak koper i czosnek, ale Ty zrób takie, jakie preferujesz. Tutaj podaję wersję bogatszą w przyprawy.

 

3. Ogórki wciśnij dość ciasno pionowo do wyparzonych, litrowych słoików. Ogórki nie mogą jednak być zgniecione; mają na tyle sztywno tkwić w słoiku, aby po wlaniu zalewy pozostały na swoich miejscach. Koper powinien być dokładnie umyty. Do słoików wciśnij także ząbki czosnku.

 

4. Do tak przygotowanych ogórków trzeba wlać zalewę, którą przyrządza się z wody i soli w proporcji 1 litr wody i 1,5 łyżki soli. Zalewa powinna być przyrządzona z przegotowanej wody. Ja zalewam ogórki dość ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Zalewa obowiązkowo winna przykrywać całą zawartość słoika.

 

5. Słoiki z ogórkami można zakręcić, ale równie dobrze wystarczy przykryć je np. talerzykiem. Ogórki odstaw do kąta najlepiej w kuchni.

 

6. Ogórki małosolne gotowe są do spożycia często już po 24 godzinach, ale najczęściej po około dwóch dniach. Wszystko zależy od temperatury otoczenia oraz całej masy innych czynników, takich jak np. cierpliwość oczekujących  na ich spożycie.

Wolisz OGÓRKI KISZONE? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *