ogórki kiszone

Ogórki kiszone, czyli polską ponadczasową klasykę przygotowuje się tak łatwo, jak gotuje wodę. Są pyszne i „pasują” chyba do wszystkiego. Każdy chyba ma jakiś swój tajemny składnik, dzięki któremu właśnie jego ogórki są wyjątkowe. Moje są takie zwykłe, ale zaręczam – równie pyszne. Podstawa to oczywiście dobre, sprawdzone ogórki – zanim zawekujesz słoiki z ogórkami na zimę koniecznie przetestuj je od kilku dostawców i wybierz te najlepsze. A najlepsze są te kupowane od tego samego sprzedawcy lub z własnego ogródka.

 

OGÓRKI KISZONE

SKŁADNIKI:

  • świeże ogórki gruntowe o zbliżonej wielkości;
  • sól kamienna niejodowana;
  • świeży koper – dużo;
  • czosnek – kilka główek;
  • korzeń chrzanu;
  • liście dębu, gorczyca, ziele angielskie, kolendra, curry – opcje;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ogórki gruntowe powinny mieć zbliżony rozmiar, być jędrne i twarde. Po dokładnym ich oczyszczeniu szczoteczką dobrze jest pozostawić je w zimnej wodzie na około 15 minut.

 

2. Do ogórków kiszonych potrzebny jest przede wszystkim świeży koper zarówno łodygi, jak i kwiaty. Nie obejdzie się oczywiście bez sporej ilości czosnku (5-8 ząbków na litrowy słoik). Ponadto można dodać świeży korzeń chrzanu pokrojony w słupki, ziele angielskie, gorczycę, liście dębu itp. Według mnie do ogórków kiszonych przyrządzanych celem zawekowania na zimę dobrze jest dodać właśnie kolejne składniki (jak wyżej wymienione), by ogórki z czasem nabrały szczególnego, unikatowego smaku.

 

3. Ogórki wciśnij ciasno pionowo do wyparzonych, litrowych słoików. Ogórki nie mogą jednak być zgniecione; mają na tyle sztywno tkwić w słoiku, aby po wlaniu zalewy pozostały na swoich miejscach. Koper powinien być dokładnie umyty. Do słoików wciśnij także ząbki czosnku.

 

4. Do tak przygotowanych ogórków trzeba wlać zalewę, którą przyrządza się z wody i soli w proporcji 1 litr wody i 1,5 łyżki soli (najlepiej niejodowanej, dzięki czemu ogórki nie zmiękną zbytnio po ukiszeniu). Zalewa powinna być przyrządzona z przegotowanej wody. Ja zalewam ogórki dość ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Zalewa obowiązkowo winna przykrywać całą zawartość słoika.

 

5. Słoiki z ogórkami należy dobrze zakręcić i odstawić do kąta w kuchni na kilka dni. Ogórki powinny być dobrze zakiszone już po około 4-5 dniach (czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia, samych ogórków, zalewy itd itp). Jeżeli ogórki kiszone są już gotowe przełóż słoiki z nimi do chłodnego pomieszczenia (np. piwnica). Niech czekają na swoją kolej w zimie 😉 Wolisz ogórki małosolne? Jak je zrobić dowiesz się TUTAJ > .

 

6. Przynajmniej jeden słoik z ogórkami kiszonymi otwórz od razu po ich zakiszeniu – musisz przecież spróbować, czy Twoje ogórki kiszone są smaczne, a woda spod ogórków wystarczająco kwaśna, by ocucić Cię rano po odbytych dzień wcześniej suto zakrapianych imprezach rodzinnych w długie zimowe wieczory…. Jeżeli są OK, nie wahaj się, leć po następną partię ogórków. Jeszcze zdążysz zakisić kilka dodatkowych słoików…

Wolisz OGÓRKI MAŁOSOLNE? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *