ogórki kiszone

Ogórki kiszone, czyli polską ponadczasową klasykę przygotowuje się tak łatwo, jak gotuje wodę. Są pyszne i „pasują” chyba do wszystkiego. Każdy chyba ma jakiś swój tajemny składnik, dzięki któremu właśnie jego ogórki są wyjątkowe. Moje są takie zwykłe, ale zaręczam – równie pyszne. Podstawa to oczywiście dobre, sprawdzone ogórki – zanim zawekujesz słoiki z ogórkami na zimę koniecznie przetestuj je od kilku dostawców i wybierz te najlepsze. A najlepsze są te kupowane od tego samego sprzedawcy lub z własnego ogródka.

 

OGÓRKI KISZONE

SKŁADNIKI:

  • świeże ogórki gruntowe o zbliżonej wielkości;
  • sól kamienna niejodowana;
  • świeży koper – dużo;
  • czosnek – kilka główek;
  • korzeń chrzanu;
  • liście dębu, gorczyca, ziele angielskie, kolendra, curry – opcje;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ogórki gruntowe powinny mieć zbliżony rozmiar, być jędrne i twarde. Po dokładnym ich oczyszczeniu szczoteczką dobrze jest pozostawić je w zimnej wodzie na około 15 minut.

OGÓRKI KISZONE na przekąskę idealne

 

2. Do ogórków kiszonych potrzebny jest przede wszystkim świeży koper zarówno łodygi, jak i kwiaty. Nie obejdzie się oczywiście bez sporej ilości czosnku (5-8 ząbków na litrowy słoik). Ponadto można dodać świeży korzeń chrzanu pokrojony w słupki, ziele angielskie, gorczycę, liście dębu itp. Według mnie do ogórków kiszonych przyrządzanych celem zawekowania na zimę dobrze jest dodać właśnie kolejne składniki (jak wyżej wymienione), by ogórki z czasem nabrały szczególnego, unikatowego smaku.

OGÓRKI KISZONE na przekąskę idealne

 

3. Ogórki wciśnij ciasno pionowo do wyparzonych, litrowych słoików. Ogórki nie mogą jednak być zgniecione; mają na tyle sztywno tkwić w słoiku, aby po wlaniu zalewy pozostały na swoich miejscach. Koper powinien być dokładnie umyty. Do słoików wciśnij także ząbki czosnku.

OGÓRKI KISZONE na przekąskę idealne

 

4. Do tak przygotowanych ogórków trzeba wlać zalewę, którą przyrządza się z wody i soli w proporcji 1 litr wody i 1,5 łyżki soli (najlepiej niejodowanej, dzięki czemu ogórki nie zmiękną zbytnio po ukiszeniu). Zalewa powinna być przyrządzona z przegotowanej wody. Ja zalewam ogórki dość ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Zalewa obowiązkowo winna przykrywać całą zawartość słoika.

OGÓRKI KISZONE na przekąskę idealne

 

5. Słoiki z ogórkami należy dobrze zakręcić i odstawić do kąta w kuchni na kilka dni. Ogórki powinny być dobrze zakiszone już po około 4-5 dniach (czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia, samych ogórków, zalewy itd itp). Jeżeli ogórki kiszone są już gotowe przełóż słoiki z nimi do chłodnego pomieszczenia (np. piwnica). Niech czekają na swoją kolej w zimie…

OGÓRKI KISZONE na przekąskę idealne

 

6. Przynajmniej jeden słoik z ogórkami kiszonymi otwórz od razu po ich zakiszeniu – musisz przecież spróbować, czy Twoje ogórki kiszone są smaczne, a woda spod ogórków wystarczająco kwaśna, by ocucić Cię rano po odbytych dzień wcześniej suto zakrapianych imprezach rodzinnych w długie zimowe wieczory…. Jeżeli są OK, nie wahaj się, leć po następną partię ogórków. Jeszcze zdążysz zakisić kilka dodatkowych słoików…

OGÓRKI KISZONE na przekąskę idealne

Wolisz OGÓRKI MAŁOSOLNE? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *