ogórki kiszone ogórki małosolne

Ogórki kisić powiadam czas zacząć. I te małosolne, i te kiszone, bo to prawdziwe arcydzieła polskiej kuchni. Nie sposób nie zajadać się nimi latem, nie sposób nie zajadać się nimi zimą. Latem kiszone „na świeżo” jadane mogą być hurtowo przy każdej okazji i bez okazji. Gdy kanikuła się kończy ogórki należy w słoiki zamknąć, by i zimą cieszyły nasze podniebienia. Znam takich, co na zimę ogórków kiszonych robią 50 słoików…

OGÓRKI KISIĆ CZAS

Ogórki małosolne to ogórki jedynie lekko ukiszone, powiedzmy – ledwie trącone, przełamane… Pozostają więc wciąż mocno chrupiące. Takie ogórki gotowe mogą być do spożycia nawet już po 24 godzinach od ich nastawienia.  „Małosolne” mają swoich wiernych fanów, którzy chętnie pogryzają je bez okazji. Aby ogórki porządnie ukisić, czyli otrzymać klasyczne ogórki kiszone potrzeba kilku dni cierpliwego czekania. Oczywiście upał na zewnątrz, a więc i ciepło w mieszkaniu znacznie skrócą czas kiszenia ogórków.

ŁATWIZNA A SMAKU CO NIEMIARA

Zróbcie w końcu sami takie pyszne ogórki – czy to małosolne, czy to kiszone. Przepis na oba jest identyczny, zmienny jest jedynie czas oczekiwania. Odpuśćcie sobie sklepowe „gnioty” zakwaszane octem, a spróbujcie własnych, łatwo i szybko przygotowanych w domu. Przepisy sprawdzone znajdziecie poniżej. Zachęcam Was, bo warto.

ogorki kiszone i ogórki małosolne

Przepis na >>OGÓRKI MAŁOSOLNE                      Przepis na >>OGÓRKI KISZONE


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *