ODOJAK czy JANJETINA

Odojak czy janjetina to dziwne pytanie, wydawać by się mogło. Wszak kuchnia chorwacka jest bardzo, ale to bardzo smaczna. Ale przecież rybami i owocami morza głównie stoi. Są jednak przecież także: mięso, warzywa, doskonała oliwa, sery, blitwa itd itp.. Nie można o tym zapominać. Zapewniam, że taki pieczony odojak tudzież janjetina to kawał dobrego jedzenia, dla którego warto zatrzymać się … przy drodze…

ODOJAK CZY JANJETINA

Odojak, czy janjetina to wybór między młotem, a kowadłem – jedno i drugie godne jest polecenia i warte wypróbowania. Któż z mięsożerców nie lubi pieczystego, które smagane jest przez ognie przez wiele godzin, a przyprawy wnikają głęboko w mięso… Smak robi się od samego patrzenia.

NIE TYKO RYBY I OWOCE MORZA

W części kontynentalnej Chorwacji, ale i w północnej właśnie Dalmacji odojak i janjetina królują w przydrożnych zajazdach. A co to takiego? Odojak to prosiaczek, janjetina to jagnię. Oba piecze się na grillu na drewnianych szczapach przez kilka godzin, a następnie podaje z pieczonym we własnych, również przydrożnych piecach chlebem. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę, zresztą zobaczcie sami…


Zobacz, jak na KRECIE przyrządza się <<JAGNIĘCINĘ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *