ODOJAK JANJETINA

Odojak, czy janjetina to dziwne pytanie, wydawać by się mogło. Wszak kuchnia chorwacka jest bardzo, ale to bardzo smaczna. Ale przecież rybami i owocami morza głównie stoi. Są jednak przecież także: mięso, warzywa, doskonała oliwa, sery, blitwa itd itp.. Nie można o tym zapominać. Zapewniam, że taki pieczony odojak tudzież janjetina to kawał dobrego jedzenia, dla którego warto zatrzymać się … przy drodze…

ODOJAK, CZY JANJETINA

Odojak, czy janjetina to wybór między młotem, a kowadłem – jedno i drugie godne jest polecenia i warte wypróbowania. Któż z mięsożerców nie lubi pieczystego, które smagane jest przez ognie przez wiele godzin, a przyprawy wnikają głęboko w mięso… Smak robi się od samego patrzenia.

NIE TYKO RYBY I OWOCE MORZA

W części kontynentalnej Chorwacji, ale i w północnej właśnie Dalmacji odojak i janjetina królują w przydrożnych zajazdach. A co to takiego? Odojak to prosiaczek, janjetina to jagnię. Oba piecze się na grillu na drewnianych szczapach przez kilka godzin, a następnie podaje z pieczonym we własnych, również przydrożnych piecach chlebem. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę, zresztą zobaczcie sami…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *