odlotowe klopsy w sosie koperkowym

Odlotowe klopsy, co jeść będziecie bez umiaru i z zapamiętaniem ma dla Was. A właściwie przepis na nie. Wiadomo, że z mielonego mięsa można cudów dokonać, jednak by coś wyjątkowego zrobić potrzeba nieco innego podejścia. I ja Wam takie prezentuję, i na takie odlotowe klopsy zapraszam. A zatem zobaczcie, jak zamienić tradycyjne „mielone” z ziemniakami w sosie koperkowym, w odlotowe klopsy w sosie koperkowym.

ODLOTOWE KLOPSY

Po pierwsze wybór mięsa jest ważny. Wybrałem połączenie delikatnej, mlecznej cielęciny z dodatkiem mięsa z białej, surowej kiełbasy oraz odrobiną wędzonej na zimno słoniny z mangalicy. Te dwie ostatnie rzeczy kupicie „u Węgra” na krakowskim Starym Kleparzu. Biała kiełbasa musi być wysokich lotów, świetnie przyprawiona tak, aby nie dodawać absolutnie żadnych innych przypraw. Kiełbasa jest tłusta, mięso chudziutkie, młode. Słonina smak ma niebywały. Z takiego połączenia klopsy muszą (i smakują) niebywale. Klopsy malutkie, wielkości orzecha włoskiego robię. Takie na jeden kęs.

SOS KOPERKOWY BYĆ MUSI TEŻ WYJĄTKOWY

Sos koperkowy taki tradycyjny musi być, na prawdziwym maśle (żadne miksy, masmixy, miksełka itd), z mąką, no na zasmażce. I z ogromną ilością świeżego, polskiego koperku. Nie żałuj koperku, kup go na bazarze, bo ten sklepowy nie dość, że nikczemnego wzrostu to i smaku nie ma. Gęstość sosu utrafisz lub nie, z czasem jednak taki sos koperkowy będziesz robić z zamkniętymi oczyma. Ważne, by smak był, jak należy.

ZIEMNIAKI I MIZERIA SMAKU DOPEŁNIĄ

Ziemniaki młode, nasze, polskie, wielkości orzecha włoskiego, by z klopsami współgrały. Jeden ziemniaczek, jeden klops, jeden ziemniaczek… I tak do oporu, aż żołądek odmówi posłuszeństwa. Mizeria ze świeżych ogórków pasować będzie idealnie pod warunkiem jednak, że użyjesz gęstej, kwaśnej, prawdziwej wiejskiej śmietany. Żadne jogurty, a tym bardziej tzw. light, czy też z mleka w proszku. Nie profanuj jedzenia, proszę. Przecież kochasz jeść u babci, prawda? A dlatego u babci smakuje najlepiej, bo nasze babcie gotują, jak dawniej. Teraz i ty możesz samodzielnie ugotować coś dobrego – a może zaprosisz swoją babcię na taki obiad?

Przepis na odlotowe KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *