OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

Obazda to prawdziwa królowa wśród past do chleba. Bywając w Niemczech, czy Austrii każdorazowo objadałem się z lubością obatzdą, czyli bawarską pastą serową. Obazda (czasem obatzda) to składająca się z sera camembert, naturalnego serka do smarowania i masła znakomita pasta, spożywa najczęściej z preclem bawarskim. Kiedyś będą w Bawarii podejrzałem przepis, popróbowałem, przetestowałem i dzisiaj prezentuję Wam swój przepis na tę naprawdę smakowitą pastę do pieczywa; przygotowanie jej nie nastręczy żadnych trudności nawet laikom kuchennym.

Z uwagi na dodanie niewielkiej ilości cebuli pasta nie jest zbyt trwała, ale nie zdarzyło mi się jeszcze, aby pozostała w lodówce dłużej, aniżeli dwa dni. Przez ten czas cebula nie da jej rady.

 

OBAZDA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów sera camembert;
  • 120 gramów naturalnego serka do smarowania;
  • 40 gramów masła;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 1 butelka jasnego piwa;
  • kminek;
  • mielona czerwona papryka (słodka);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki obazda, czyli 250 gramów sera camembert (najlepiej bardzo łagodnego w smaku i aromacie), 120 gramów naturalnego serka do smarowania ( u mnie znakomity „łaciaty”), 40 gramów miękkiego masła, mała czerwona cebula, trochę jasnego piwa, kminek, mielona czerwona papryka (słodka). Camembert wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przyrządzaniem pasty, aby był bardzo miękki.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

 

2. Camembert pokrój nożem w bardzo drobne kawałeczki i przełóż go do dużej miski.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

 

3. Do miski z camembertem dodaj serek do smarowania i masło.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

 

4. Widelcem rozgnieć i wymieszaj bardzo dokładnie składniki pasty.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

 

5. Pora na przyprawy: dopraw pastę serową 2 łyżeczkami słodkiej, mielonej papryki i jedną łyżeczką kminku. Wlej kilka łyżek jasnego piwa (to konieczne, jesteśmy przecież w Bawarii, gdzie piwo leje się strumieniami…).

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

 

6. Dość spora ilość pieprzu nie zaszkodzi paście; z solą zaś uważaj, sery są zwykle dość słone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aby powstała gładka pasta; idealna do smarowania pieczywa.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

 

7. Ostatnim składnikiem pasty jest czerwona cebula. Dodaj jej naprawdę niewiele, aby podkręciła smak pasty, ale nie zdominowała go. Cebulę pokrój bardzo drobno i dodaj do pasty. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw pastę do lodówki, aby składniki połączyły się.

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

 

8. Obazda winna być serwowana w temperaturze pokojowej (nigdy wprost z lodówki) wraz ze świeżym pieczywem i piwem. Najlepiej oczywiście z bawarskim preclem piwnym i tym piwem, które zostało dodane do pasty…

OBAZDA bawarska PASTA SEROWA

LIPTAUER również będzie smakował – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *