Obazda to prawdziwa krłowa wśród past do chleba. Bywając w Niemczech, czy Austrii każdorazowo objadałem się z lubością obatzdą, czyli bawarską pastą serową. Obazda (czasem obatzda) to składająca się z sera camembert, naturalnego serka do smarowania i masła znakomita pasta, spożywa najczęściej z preclem bawarskim. Kiedyś będą w Bawarii podejrzałem przepis, popróbowałem, przetestowałem i dzisiaj prezentuję Wam swój przepis na tę naprawdę smakowitą pastę do pieczywa; przygotowanie jej nie nastręczy żadnych trudności nawet laikom kuchennym.

Z uwagi na dodanie niewielkiej ilości cebuli pasta nie jest zbyt trwała, ale nie zdarzyło mi się jeszcze, aby pozostała w lodówce dłużej, aniżeli dwa dni. Przez ten czas cebula nie da jej rady.

 

OBAZDA vel OBATZDA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów sera camembert;
  • 120 gramów naturalnego serka do smarowania;
  • 40 gramów masła;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 1 butelka jasnego piwa;
  • kminek;
  • mielona czerwona papryka (słodka);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki obazda, czyli 250 gramów sera camembert (najlepiej bardzo łagodnego w smaku i aromacie), 120 gramów naturalnego serka do smarowania ( u mnie znakomity „łaciaty”), 40 gramów miękkiego masła, mała czerwona cebula, trochę jasnego piwa, kminek, mielona czerwona papryka (słodka). Camembert wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przyrządzaniem pasty, aby był bardzo miękki.

 

2. Camembert pokrój nożem w bardzo drobne kawałeczki i przełóż go do dużej miski.

 

3. Do miski z camembertem dodaj serek do smarowania i masło.

 

4. Widelcem rozgnieć i wymieszaj bardzo dokładnie składniki pasty.

 

5. Pora na przyprawy: dopraw pastę serową 2 łyżeczkami słodkiej, mielonej papryki i jedną łyżeczką kminku. Wlej kilka łyżek jasnego piwa (to konieczne, jesteśmy przecież w Bawarii, gdzie piwo leje się strumieniami…).

 

6. Dość spora ilość pieprzu nie zaszkodzi paście; z solą zaś uważaj, sery są zwykle dość słone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aby powstała gładka pasta; idealna do smarowania pieczywa.

 

7. Ostatnim składnikiem pasty jest czerwona cebula. Dodaj jej naprawdę niewiele, aby podkręciła smak pasty, ale nie zdominowała go. Cebulę pokrój bardzo drobno i dodaj do pasty. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw pastę do lodówki, aby składniki połączyły się.

 

8. Obazda winna być serwowana w temperaturze pokojowej (nigdy wprost z lodówki) wraz ze świeżym pieczywem i piwem. Najlepiej oczywiście z bawarskim preclem piwnym i tym piwem, które zostało dodane do pasty…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *