NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

Naleśniki żytnie tacos udające, bo na sposób meksykański podane to pomysł, który zrodził się w mojej głowie w ciągu minuty. Taco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Jego ideą jest serwowanie w kukurydzianej tortilli mięsa wraz z różnymi dodatkami. Moje naleśniki żytnie nie są tutaj wiernym odwzorowaniem oryginalnego meksykańskiego dania, lecz raczej podaniem idei spożywania różnych składników w niewielkim placku mącznym. Moje placki, w przeciwieństwie do tych kukurydzianych, są miękkie i elastyczne, z łatwością zwija się je w dłoni tak, aby składniki nie wypadły na zewnątrz. Co tu dużo mówić – są pyszne.

 

NALEŚNIKI ŻYTNIE TACOS

SKŁADNIKI:

  • 7-8 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki otrębów żytnich;
  • pół szklanki mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki papryki wędzonej;
  • pół łyżeczki papryki ostrej;
  • mięso z ugotowanego kurczaka;
  • awokado;
  • serek do smarowania;
  • papryczki chilli i/lub jalapeno;
  • domowa salsa pico de gallo;
  • świeża kolendra;
  • ostry sos chilli;
  • 1-2 limonki;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

2. Przygotuj wcześniej mięso, które włożysz do swoich naleśników. Może to być kurczak gotowany, jak u mnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć dowolnego rodzaju mięsa w dowolny sposób przygotowanego. No może poza mięsem w sosie, ale to chyba logiczne 😉

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

3. Do czaszy blendera wlej mleko i wbij jajka.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

4. Dodaj otręby żytnie i szczyptę soli.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

5. Dodaj mieloną ostrą i mieloną wędzoną, słodką paprykę.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

6. Wsyp proszek do pieczenia i mąkę.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

7. Zmiksuj wszystkie składniki – ciasto winno być stosunkowo rzadkie, lejące się. Od razu przystąp do smażenia naleśników, bo ciasto z tak „ciężkiej mąki” szybko będzie gęstnieć.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

8. Smaż partiami małe naleśniki. Powinny one być cienkie, więc wlewaj ciasta na patelnię z umiarem.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

9. Usmażone naleśniki rozkładaj na ręcznikach papierowych, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Naleśniki żytnie a’la tacos posmaruj cienko swoim ulubionym serkiem naturalnym. Na serze rozsmaruj nieco zmiażdżonego, doprawionego czosnkiem, solą i limonką awokado.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

10. Twoje tacos powinny być pikantne – rozłóż na naleśnikach papryczki chilli i/lub jalapeno.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

11. Pora na wielki finał – rozłóż na naleśnikach rozdrobnione mięso.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

12. Na mięsie nałóż domowej, słynnej salsy pico de gallo – jak ją zrobić dowiesz się <<TUTAJ>> . Na koniec skrop wszystko sokiem z limonki i posyp listkami świeżej kolendry.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

13. Naleśniki skrop ostrym sosem, zwijaj w łódeczki i zajadaj ze smakiem.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

 

14. Naleśniki żytnie tacos udające to prawdziwy rarytas w Twojej kuchni, danie świetne do integrowania się przy rodzinnym stole.

NALEŚNIKI ŻYTNIE tacos meksykańskie

Lubisz kuchnię meksykańską? Spróbuj mojej ENCHILADY – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *